Hărţi care-ţi dau fiori

Rareori mă sperii sau mă înfurii când văd hărţi. Bănuiesc că sunt un om normal, nu? Să fim serioşi, cine ar avea trăiri intense la vederea unui simplu exerciţiu de cartografiere nu poate să fie o persoană în preajma căreia ai vrea să te afli. De data asta, însă, o asociere de şase hărţi mi-a provocat o reacţie viscerală, ca o lovitură de pumn în stomac sau una de ciocan în cap.

Pentru că formatul acestei rubrici nu permite alăturarea unei poze suficient de mari, o să încerc să vă povestesc. Hărţile reprezentau, de fapt, nişte recensăminte. Sondaje, studii, statistici, spuneţi-le cum vreţi. Toate luau în considerare exclusiv populaţia Statelor Unite ale Americii. De altfel, era harta Americii reprodusă de şase ori, dar colorată diferit, în funcţie de ce s-a măsurat. În prima situaţie, s-a măsurat cât de religioşi sunt cetăţenii din anumite state. Au câştigat detaşat 14 state din sud, unite între ele atât de strâns, în virtutea credinţei profunde în Dumnezeu, ca într-o ţară separată. În tot acel sud harta era roşie, în tot restul era albă, semn că la nord există o laicizare mult mai accentuată a statului şi-a societăţii. Acum trebuie să înţelegeţi care era lucrul cu adevărat frapant. Următoarele cinci hărţi se potriveau aproape perfect cu prima. Aceleaşi state, aceleaşi culori, acelaşi conglomerat uriaş în sud. Aceeaşi diferenţă uriaşă, semn al unei falii uriaşe între nord şi sud, la atâţia ani după războiul civil. A doua hartă, deci, unde sudul era tot roşu în exact aceleaşi zone, măsura nivelul de educaţie. În sud, numărul oamenilor care nu au absolvit nici măcar liceul creşte dramatic faţă de nord. A treia hartă era a sărăciei. Din nou, sudul era roşu. Oamenii din sud sunt, deci, foarte religioşi, foarte needucaţi şi foarte săraci. A patra hartă, unde aceleaşi state ieşeau mândre în evidenţă, era harta diabetului. A cincea măsura numărul de morţi infantile din cauza lipsei de îngrijire corespunzătoare a copiilor sau a maltratării acestora. În fine, a şasea era o hartă istorică, care măsura nivelul sclaviei din anul 1846. Acelaşi sud se înroşea nemilos.

Prin urmare, statistic şi la rece vorbind, în afara oricărei îndoieli, avem statele Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Tennessee, Illinois, Kentucky, North Carolina, South Carolina, Alabama şi Georgia care întocmesc un stat cu totul aparte faţă de restul Americii. În mod covârşitor, aproape la altă extremă, americanii din aceste state sunt foarte religios, foarte needucaţi, foarte săraci, foarte bolnavi şi le mor foarte mulţi copii. În plus, acum două secole, acestea erau statele unde sclavia era, de departe, cel mai dezvoltată. E greu să nu sesizezi legătura. Aşa cum e greu, după ce ai curajul să priveşti şi să accepţi o asemenea alăturare de studii, să mai fii de acord ca copilul tău să înveţe religia ca disciplină obligatorie.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: