Igeanu vrea despăgubiri pentru pușcăria făcută pe nedrept

Deși e plecat în Grecia de câteva luni, pentru a face rost de bani cu care să își refacă viața, tânărul din Roșia de Amaradia, găsit nevinovat în cazul unei crime în care a fost arestat timp de 9 luni, solicită daune de un milion de lei de la statul român. O cerere în acest sens a fost depusă prin avocatul pe care Constantin Mihail Igeanu l-a avut pe parcursul procesului încheiat anul trecut și cu ajutorul căruia speră ca statul să fie tras acum la răspundere pentru greșelile făcute de magistrații care l-au ținut pe nedrept după gratii.

Avocatul Ionuț Lucian Dănău a confirmat ieri că o cerere în acest sens a fost înregistrată oficial luni la Tribunalul Gorj, prin cererea respectivă Constantin Mihail Igeanu solicitând despăgubiri pentru perioada în care a fost arestat pe nedrept. „Clientul meu dorește despăgubiri de 1 milion de lei ca daune morale și aproximativ 7000 de euro drept despăgubiri. Suma din urmă reprezintă cheltuieli de judecată din timpul procesului prin care clientul meu a trebuit să treacă pentru a-și demonstra nevinovăția, dar și contravaloarea unor servicii de care a fost privat în perioada în care s-a aflat după gratii. Acțiunea este depusă de luni la Tribunalul Gorj și așteptăm să fie parcurse toate etapele pentru a începe procesul”, afirmă avocatul Ionuț Lucian Dănău.

Criminalul e liber

După ce Igeanu a fost declarat nevinovat, crima din Roșia de Amaradia nu și-a găsit rezolvarea. Adevăratul autor al faptelor nu a fost prins până în momentul de față, iar Parchetul, în principal, nu a comunicat dacă a redeschis dosarul pentru a relua cercetările în vederea stabilirii identității celui care a comis crima din iulie 2010.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis anul trecut, pe 5 noiembrie, achitarea lui Igeanu,  arestat preventiv pentru 9 luni de zile, în cele din urmă dovedindu-se că acesta este nevinovat. Tânărul avea 18 ani în iulie 2010 când în satul său din comuna Roşia de Amaradia a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 54 de ani, la marginea unui drum. Un unchi al lui Igeanu a declarat la momentul respectiv că a comis crima, însă anchetatorii nu l-au luat pe acesta în calcul, procurorul de caz, Emil Moţa, declarând atunci că indiciile din dosar arată că bărbatul de 54 de ani ar fi fost ucis de tânărul de 18 ani.

Igeanu a fost reţinut în ziua crimei împreună cu doi verişori de-ai săi şi cu unchiul care susţinea că a comis crima, ulterior, doar pe numele său fiind emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Mandatul de arestare preventivă a fost prelungit până pe 11 aprilie 2011, când Curtea de Apel Craiova a decis ca el să fie judecat în libertate, în perioada de arest procurorii înaintând rechizitoriul spre judecată la Tribunalul Gorj.

Viaţă grea în puşcărie

„A fost greu! Vă daţi seama, fără vină să stau în puşcărie şi să sufăr pentru alţii a fost greu. M-a ajutat Dumnezeu ca adevărul se iese la iveală! Acum sper să fie prins adevăratul criminal şi să îşi execute pedeapsa pentru care am fost eu arestat. Pe mine când m-au luat de acasă m-au şi bătut poliţiştii, mi-au dat la coaste şi la cap să spun că eu am făcut crima, dar nu puteam să recunosc aşa ceva, ştiindu-mă nevinovat”, a precizat Igeanu, acesta menţionând că nu are tată, iar mama sa era plecată la muncă în Grecia atunci când a fost comisă crima.

Igeanu afirmă că în perioada de detenţie a avut parte de un tratament dur de la ceilalţi deţinuţi, câtorva spunându-le că este la fel de nevinovat ca Marcel Ţundrea, puţini fiind cei care l-au crezut. „Eram în arest când am auzit că şi pe Ţundrea l-au găsit nevinovat după atâţia ani, dar eu măcar mai sunt în viaţă. Atunci am crezut şi mai mult că, într-o zi voi fi găsit şi eu nevinovat. A fost greu însă până să demonstrez acest lucru pentru că în arest erau deţinuţi răi, care m-au ars cu ţigara s-au, noaptea, veneau şi puneau pe mine cabluri conectate la o priză pentru a mă electrocuta, pentru ei fiind o distracţie. Am şi acum urmele pe corp”, spune tânărul din Gorj.

Vizualizări: 238

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: