Încă un acord cu partenerii chinezi pentru grupul de la Rovinari

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi Li Qingkui, președintele companiei China Huadian Corporation au semnat ieri un acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari – Complexul Energetic Oltenia. Acesta este un al doilea acord cu partea chineză pentru construirea grupului de la Rovinari, promis de câţiva ani.

Semnarea acestui acord este unul formal, cel mai probabil ca urmare a vizitei de lucru a delegaţiei chineze, deoarece acest proiect este parafat de mai multă vreme, dar la acest moment aplicarea paşilor pentru realizarea lui este întârziată. Guvernul a aprobat, acum un an, pe 21 decembrie 2012, un memorandum de înţelegere între partea română şi partea chineză pentru construirea grupului de la Rovinari.

Proiectul lent

Chinezii au promis atunci o investiţie de un miliard de euro la Rovinari, dar proiectul stă pe loc. Blocajul proiectului a fost generat, declarativ, din pricina lipsei traducerii studiului de prefezabilitate. După acest studiu trebuie elaborat cel de fezabilitate. Oricum, în noiembrie 2013 ar fi trebuit eliberată autorizaţia de construire, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În realitate, proiectul a bătut pasul pe loc pentru că partenerii chinezi au mai avut nişte doleanţe, unele care puneau România în situaţia de a nu respecta deciziile Uniunii Europene. Conducerea CE Oltenia a declarat acum o săptămână că acest proiect va fi implementat.

Tot ieri au fost semnate astfel de documente şi de alte companii din ţară gen Nuclearelectrica sau CE Hunedoara. În total, proiectele pe care chinezii intenţionează să le dezvolte în România sunt de 8, 5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, acum, investiţiile chineze în România sunt în valoare de 160 de milioane de dolari, în timp ce investiţiile româneşti în China sunt de 280 de milioane de dolari. Scepticii nu se bucură doar pentru nişte acorduri scrise. Aşteaptă şi banii chinezilor!

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: