Înfiinţarea Electra, pe muchie de cuţit

Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a declarat că 19 noiembrie este data la care adunările generale ale acţionarilor din companiile componente Electra vor avea o şedinţă comună. După această dată, în 30 de zile ar urma ca Electra să devină funcţională, ceea ce înseamnă puţin înainte de Crăciun.

Acelaşi Burlan susţine că, dacă nu vor fi respectate termenele şi Electra nu va fi înfiinţată în 2010, după 1 ianuarie 2011 ar trebui reluată procedura de la început. „Trebuie să ne încadrăm în termene, deoarece în caz contrar vom relua procedura aproape de la capăt. Asta pentru că trecem în alt exerciţiu financiar şi ar trebui depuse alte bilanţuri, cu alte date şi aşa mai departe. Mi-e teamă că, dacă nu se înfiinţează acum…”, a declarat Burlan la Gorj TV, evitând să spună că există riscul ca Electra să nu se mai înfiinţeze.

Singura problemă care mai este de rezolvat este solicitarea Fondului Proprietatea de a primi un pachet mai mare de acţiuni, problemă a cărei rezolvare este de competenţa guvernului.

Fondul are acum peste 70 de milioane de acţiuni

În prezent, Ministerul Economiei controlează 84,39% din capitalul Electra şi 63,84% din acţiunile Hidroenergetica, ceilalţi acţionari fiind Fondul Proprietatea, Termoelectrica şi Societatea pentru Închiderea-Conservarea Minelor.

Aşadar, Electra va fi controlată în proporţie de 84,39% de Ministerul Economiei (413,5 milioane acţiuni), în timp ce Fondul Proprietatea va avea o participaţie de 15,09% (73,9 milioane acţiuni), potrivit proiectului de divizare şi de fuziune a Hidroelectrica în perspectiva înfiinţării celor două societăţi energetice naţionale.

undefined undefined undefined undefinedTotodată, Termoelectrica va deţine 0,25% din titluri (1,2 milioane acţiuni), Societatea pentru Închiderea-Conservarea Minelor va avea 0,13% (657.388 acţiuni), iar Hidroelectrica va avea 0,11% (568.104 acţiuni).

Hidroelectrica va fi divizată, o parte din activele companiei urmând să fie transferate celeilalte societăţi, şi va fuziona prin absorbţie cu alte companii energetice.

Astfel, Hidroelectrica va transfera către Electra active în valoare de 3,1 miliarde lei, care reprezintă 19,15% din activele sale nete. În urma operaţiunii, Hidroelectrica îşi va diminua capitalul social cu valoarea activelor transferate.

Activele nete ale Electra se ridică la 16,4 miliarde lei, din care jumătate, respectiv 8,2 miliarde lei, va fi reprezentat de Nuclearelectrica. Electra va avea un capital social de 4,89 miliarde lei, divizat în 489,9 milioane de acţiuni.

KPMG a evaluat activele nete ale Hidroelectrica la 16,5 miliarde lei. După transferul unor sucursale către Electra, valoarea activelor nete ale Hidroelectrica va coborî la 13,3 miliarde lei.

COMPONENŢĂ

Electra va fi formată din Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi din sucursalele Hidroelectrica de la Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Jiu şi Hidroserv Râmnicu Vâlcea.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: