Înghesuială la diabetici. Stau câte doi în pat

Bolnavii de diabet din judeţul nostru sunt obligaţi de cele mai multe ori să stea câte doi în pat având în vedere că în fiecare zi apar noi cazuri. Cert este că numai ieri dimineaţă, la secţia de endocrinologie au fost internaţi 12 gorjeni dintre care şase pe diabet.

Secţia de endocrinologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de bolnavi de diabet care vin zilnic să se interneze. Medicii de pe secţie spun că numărul bolnavilor de diabet a crescut alarmant faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numai de la începutul lui 2011 au fost depistate 520 de cazuri noi de diabet. „În general, după perioada sărbătorilor, este înfiorător ce se întâmplă în secţie. Da, au fost cazuri când au fost nevoiţi să stea şi câte doi în pat pentru că numărul bolnavilor care suferă de această boală a crescut alarmant”, a declarat Lucreţia Pârcălăboiu, medic primar endocrinolog, specialist diabet zaharat. La momentul de faţă, secţia de endocrinologie a spitalului din Târgu Jiu este ocupată în totalitate. „Am diabet şi petrec foarte mult timp în spital. Au fost cazuri când am stat şi câte doi în pat. Mă tem acum că vine şi căldura şi nu o să putem sta câte doi inşi de câte 120 de kilograme fiecare în acelaşi pat”, a declarat Vasile Văduva, pacient.

Bolnavii de diabet stau liniştiţi măcar dintr-o singură privinţă, aceea că primesc medicamente gratuite având în vedere că fac parte din programul naţional de diabet zaharat. Lucreţia Pârcălăboiu, coordonatorul judeţean al acestui program naţional, spune că pacienţii dependenţi de insulină beneficiază de teste de automonitorizare gratuite.

STATISTICI

În Gorj sunt la ora actuală nu mai puţin de 11.000 de diabetici dintre care aproape 8.000 sunt trataţi cu regim alimentar tablete iar 1.800 sunt dependenţi de insulină. Numai anul trecut au fost depistate 1.050 de cazuri noi în timp ce de la începutul anului până acum au fost înregistrate alte 520 de cazuri.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: