Istoricul Vasile Novac, la Gorj TV

Telespectatorii GORJ TV se pot întâlni în această ediţie a emisiunii ”Cine a fost odată-n Gorj” cu istoricul Vasile Novac, născut pe meleagurile Gorjului, la Ciuperceni şi stabilit de mulţi ani în judeţul Argeş, acolo unde a şi făcut o carieră în domeniul muzeistic. Vasile Novac a lansat în luna septembrie o lucrare dedicată Regimentului 18 Gorj, unitate militară ale cărei începuturi pot fi plasate înainte de Războiul de Independenţă iar finalul după Al Doilea Război Mondial. Amănunte despre Regimentul 18 Gorj la GORJ TV, luni seara de la ora 19.00.

Folosind informaţiile existente în Arhivele Istorice Militare de la Piteşti, Vasile Novac ne oferă o documentaţie impresionantă despre ce a însemnat Regimentul Gorj Nr 18 în istoria ţării. Cei care vor avea curajul să parcurgă această carte vor descoperi că fiecare localitate din Gorj are soldaţi şi eroi care au luptat în acest Regiment, decorat de regele Ferdinand pe frontul din Moldova în 1917.

Mai puţin cunoscut în Gorj, Vasile Novac spune că activitatea sa istoriografică s-a concentrat pe priorităţile instituţiilor unde a lucrat: ”La Goleşti, m-am ocupat de istoria familiei Golescu şi a relaţiilor acesteia cu alte personalităţi ale vremii, cum ar fi: Brătienii, Ion Ghica, Ioan Bălăceanu, Cristian Tell, generalul Gheorghe Magheru etc, precum şi despre aspecte istorice si etnografice legate de viticultura si pomicultura din România. La Piteşti am făcut o evidenţă a tuturor ofiţerilor activi ai armatei române născuţi în fostele judeţe Argeş si Muscel, aşa cum a făcut în Gorj generalul Ispas. Am publicat două volume despre generalii născuţi în Câmpulung şi alte două volume despre generalii născuţi în Piteşti. Alte cărţi publicate până la ora actuală: ”File din istoria Argeşului”, şi ”Mari personalităţi argeşene”, a spus acesta. Istoricul gorjean aflat acum la vârsta senectuţii spune că are şi alte preocupări legate de Istoria Gorjului, unele dintre ele putându-se concretiza în apariţia unor cărţi. Cartea dedicată Regimentului 18 Gorj este scrisă de mai mulţi ani dar lipsa de fonduri a făcut ca ea să nu vadă lumina tiparului mai devreme.

Cornel ŞOMÂCU

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: