ITM-ul, acţionat în instanţă de 200 de angajatori

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat, în primul trimestru al anului 2012, un număr de 424 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de munca fără forme legale de angajare. Controalele au vizat în primul rând conştientizarea angajatorilor privind respectarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, creşterea gradului de securitate în muncă în unităţi din toate ramurile de activitate, prioritare fiind, unităţile cu nivel ridicat de risc.

Acţiunile de control desfăşurate au avut un caracter inopinat şi s-au desfăşurat atât în timpul zilei cât şi în timpul nopţii, ocazie cu care au fost depistaţi 31 angajatori care utilizau „munca la negru” având 46 persoane fără forme legale de angajare, din care 14 sunt femei. Au fost aplicate 30 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 480.000 lei. Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii de activitate: construcţii, panificaţie, exploatarea lemnului, comerţ, zootehnie, servicii de cazare, etc. Pentru neregulile constatate de la legislaţia muncii au aplicat un număr de 177 sancţiuni contravenţionale la un număr de 117 angajatori, dintre care 74 sunt amenzi în valoare totală de 600.100 lei. Nemulţumiţi de valoarea amenzilor primite, aproximativ 200 de angajatori au contestat în instanţă procesele verbale de contravenţie. “De la începutul anului şi până în prezent, am fost chemaţi în aproximativ 200 de procese. Dintre acestea peste 60% le-am câştigat”, a declarat George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

NEREGULI

Principalele deficienţe constatate în cadrul controalelor au fost: lucrătorii executau lucrări pentru care nu au atestată pregătirea profesională; nu era întocmit graficul de revizii şi reparaţii la utilaje; instruirea periodică nu era completată de demonstraţii practice; nu era întocmită decizia cu persoanele care răspund de asigurarea utilajelor, angajatorul nu luase măsuri privind acordarea primului ajutor, controlul medical periodic nu este efectuat periodic, iar evaluarea riscurilor nu era întocmită pentru toate locurile de muncă.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: