Jaful forestier din Parângul Mic începe să fie confirmat şi în acte

Un control efectuat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea în zona muntelui Parângu Mic a confirmat informaţiile publicate cu câteva săptămâni în urmă în Pandurul cu privire la jaful ce a avut loc în ultimii ani aici şi care continuă şi în prezent aproape nestingherit.

Pădurea este administrată de un ocol privat ce îl are în fruntea sa pe Marcel Dumitrescu, implicat într-o firmă de exploatare a masei lemnoase, aşa cum au şi alţi apropiaţi ai săi şi cărora afacerile le-au mers din plin în ultimii ani. Mii de hectare de teren sunt în dispută între două obşti din zonă şi Direcţia Silvică Gorj, reprezentantul uneia dintre obşti, Ion Stăncioi, fiind convins că pădurea este rasă fără nicio regulă de cei care sunt convinşi că autorităţile statului român îi vor lăsa nepedepsiţi.

Reprezentantul ITRSV Vâlcea care a venit însă în control a constatat însă că doar de pe o singură parcelă verificată au dispărut aproape 1500 de mc de lemne, cu peste 610 mc mai mult decât ar fi trebuit exploatat. Este exact ceea ce Stăncioi susţine de o bună bucată de timp, că în acte figurează o anumită cantitate ca exploatată, iar de ras se taie la dublu, amenzile de 2000 de lei date la fel ca şi celor care fură din pădure cu căruţa fiind nesemnificative la cât de mulţi bani se învârt în aceste afaceri. Din pădure nu lipsesc însă doar arborii tăiaţi ilegal, ci şi actele în baza cărora s-au făcut defrişările ce trebuiau să aibă o aparentă legalitate, specialiştii apreciind că în parcela în care au făcut verificările prejudiciul este de peste 10.000 de lei, la un preţ de 74 de lei pentru un metru cub, fără TVA, pentru un număr de …9 arbori.

Anchete

Raportul ITRSV Vâlcea a fost înaintat acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în vederea continuării cercetărilor. Aici mai există şi alte cauze penale aflate în curs de soluţionare, procurorii având la fel de mult de lucru ca şi poliţiştii, IPJ Gorj comunicând că are în lucru un dosar în care Marcel Dumitrescu este anchetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Ancheta îl vizează şi pe Constantin Panduru, şeful fondului forestier din cadrul ocolului silvic privat, dar şi pe membrii consiliului de administraţie al Obştii Grui Arieşeni, Panduru şi Dumitrescu având o firmă care din 2009 taie lemnele din pădure după bunul plac al acestora.

IMPLICARE

În cercetările ce vizează defrişările din Parângul Mic este implicată şi Garda Financiară Gorj, instituţia fiind informată oficial de Direcţia Silvică despre faptul că Obştea amintită „a efectuat tăieri ilegale prin licitarea masei lemnoase fără drept”, suprafaţa respectivă fiind în litigiu, două instanţe de judecată stabilind ca nimeni să nu rupă din pădure nici măcar o ramură până la clarificarea lucrurilor.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: