JAFUL SECOLULUI! Insolvenţa Hidroelectrica, privatizare mascată?

Guvernarea USL este pe cale să dea cel mai mare tun din ultimii 22 de ani. Cererea Hidroelectrica de a intra în insolvenţă a şocat ieri pe toată lumea. O cerere depusă vineri la instanţa de judecată de un Consiliu de Administraţie al cărei preşedinte susţinea ieri că nu ştie nimic. Un alt membru al CA a declarat că nu a fost la şedinţă, iar ceilalţi trei nu au putut fi contactaţi. Ministerul Economiei a dat un comunicat sec, din care a rezultat că nu are legătură cu problema, iar mai mulţi analişti politici încercau să acrediteze ideea că este singurul mijloc de a scăpa Hidroelectrica de „băieţii deştepţi”. Nimic mai fals, mai ales că ministrul Economiei Daniel Chiţoiu a declarat că a rezolvat problema contractelor bilaterale încă de săptămâna trecută. Oficialii s-au încurcat în explicaţii. Una peste alta, dacă instanţa va aproba insolvenţa, societatea va fi condusă ani buni de o firmă de insolvenţă. Ar fi de fapt o privatizare mascată, dar nu pe bani puţini, ci pe degeaba. Cel mai mare jaf dintr-o istorie de privatizări dubioase, cele mai multe din ultimii 22 de ani fiind făcute de guvernări PSD. Nici la Gorj directorul sucursalei, Pantelie Raicu, nu ştia despre această solicitare.

Hidroelectrica este de departe cea mai profitabilă companie românească. În anii ploioşi produce până la jumătate din energia ţării şi are profituri de sute de milioane de euro. Chiar şi anul trecut l-a încheiat pe profit, în ciuda unei secete profunde, care i-a afectat producţia.

Mult hulitele contracte cu „băieţii deştepţi” au apărut în guvernarea Năstase, în timpul ministeriatului lui Dan Ioan Popescu, secretar de stat pe Energie fiind actualul ministru Iulian Iancu. Contractele cu preţuri preferenţiale au fost denunţate pentru prima dată de preşedintele Traian Băsescu. O parte din contracte au fost prelungite sub guvernarea Boc, până în 2018, la preţuri mult mai mari decât cele iniţiale.

Acum, guvernarea USL se foloseşte de un sistem inventat de PSD, pentru a justifica jaful secolului. Pentru că insolvenţa Hidroelectrica este de fapt un jaf, iar necesitatea rezilierii contractelor bilaterale de energie doar un pretext. De fapt, contractele vor fi duse la capăt, dar Hidroelectrica va fi administrată de o firmă de lichidare. Cu alte cuvinte, câteva persoane vor avea pe mână un patrimoniu imens, va fi o privatizarea mascată pe  ZERO lei.

Şefii Hidroelectrica l-au luat pe „nu ştiu” în braţe

Poate nu întâmplător, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu a fost practician in insolventa in perioada 2009-2012. Acesta este şi şeful OPSPI (Oficiul de Privatizare din Ministerul Economiei). Vulpescu era ieri în Austria cu premierul Victor Ponta şi a făcut o declaraţie şocantă. A spus că nu are informaţii despre o astfel de cerere a Consiliului de Administraţie al cărei preşedinte este. Un alt membru al CA, Andrei Todea, a spus că"Nu ştiu, nu am fost la acea şedinţă şi nici nu am văzut analiza pe care s-a bazat această decizie. Nu pot să mă pronunţ". În aceste condiţii, solicitarea de intrare în insolvenţă a fost adoptată de Ionică Raicuşi Iulian Butnaru (din partea Ministerului Economiei) şi Oana Truţă(reprezentant al Fondului Proprietatea). 

Nici directorul general al Hidroelectrica, Gheorghe Ştefan, numit de guvernul Ponta, nu a fost în stare să lămurească lucrurile. "Nu cunosc detalii despre insolvenţa companiei", a declarat Ştefan pentru Ziarul Financiar. Ştefan a fost director în compania cehă CEZ înainte de a fi adus de Ponta director la Hidroelectrica. Conducerea Hidroelectrica s-a schimbat la 6 iunie, cind in functia de director general a fost numit provizoriu Stefan Gheorghe, in locul lui Dragos Zachia.

Efecte majore asupra economiei româneşti

Intrarea în insolvenţă a unei companii de talia Hidroelectrica va produce efecte majore în economie. Dacă va aproba cererea de insolvenţă, societatea va ajunge în administrarea unei firme de profil. Insolvenţa poate avea două forme: reorganizarea judiciară şi falimentul. Deocamdată nu au fost făcute publice motivele pentru care a fost cerută insolvenţa.

Un prim efect al insolvenţei ar fi faptul că ar face practic imposibilă listarea la bursă a pachetului de 10%, o operaţiune asumată de România în acordul cu FMI/BM/CE.

Presa financiară a relatat ieri despre posibile efecte asupra sistemului bancar. Insolventa unui gigant cum este Hidroelectrica poate afecta profitabilitatea sistemului bancar, compania avand angajate credite de sute de milioane de euro pentru care bancile sunt obligate, in cazul insolventei, sa constituie provizioane la Banca Nationala. Bancherii contactati de HotNews si-au manifestat ingrijorarea cu privire la demersul Hidroelectrica de a-si cere insolventa si spera ca procedura sa nu fie confirmata de Tribunal. In cazul confirmarii insolventei, creditele trec in categoria pierdere, bancile fiind nevoite sa constituie provizionare si sa isi vada afectate resursele si profitul.

Compania a luat in septembrie 2011 un imprumut de 32 mil. euro de la RBS, dupa ce cu putin inainte Hidroelectrica negociase un imprumut de 110 mil. euro de la Banca Europeană pen­tru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Banca Transilvania a acordat si ea companiei energetice  o linie de credit in valoare de 120 milioane lei, iar anterior, Hidroelectrica semnase contracte de finantare cu banci importante de pe piata romaneasca, precum ING, Citibank, Alpha Bank, BRD, RBS, EFG - Bancpost, BCR. Nici reprezentantii bancilor si nici ai companiei energetice nu au preciza valoarea creditului luat de la fiecare institutie de credit.

REACŢII

Ministerul se spală pe mâini

"Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata", se arata in comunicatul ministerului Economiei.

FP, no comment

"Nu facem niciun comentariu pana la inchiderea sedintei de tranzactionare a BVB. Atunci ne vom exprima printr-un raport, pozitia", au declarat oficialii Fondului Proprietatea. FP este actionar minoritar al Hidroelectrica, cu 19,9439%

Sindicatele se opun

Măsura trecerii în insolvenţă, care nu putea fi luată decât de Consiliul de Administraţie (CA) al Hidroelectrica este o măsură pripită, susţine Hidrosind. Salariaţii din Hidroelectrica solicită sprijinul mijloacelor media şi societăţii civile pentru a împiedica prăduirea celei mai importante societăţi cu capital majoritar de stat. Hidrosind solicită public consiliului Hidroelectrica publicarea motivelor şi autorilor acestei cereri pe site-ul oficial al societăţii.

ACŢIONARIAT
Hidroelectrica este una dintre companiile administrate de OPSPI. Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii din Romania, avea in 2010 o productie de 19,8 TWh si o putere totala instalata de peste 6400 MW. Actionarii S.C. Hidroelectrica S.A. sint Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (80,0561%) si S.C. Fondul Proprietatea S.A. (19,9439%).

PATRIMONIU
Hidroelectrica are in patrimoniu 104 baraje, dintre care 89 baraje mari (cu inaltimea  mai mare de10 m si volum de acumulare peste un milion m3 ). Cel mai inalt baraj este Vidraru (166 metri), cea mai mare acumulare este la Portile de Fier I (volum de 2100 milioane m3).

Vizualizări: 2,629

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: