Jafuri care jefuiesc

America este o țară complicată, prea conservatoare în multe privințe, dar și prea liberă în altele. Dintre multele probleme pe care le au Statele Unite, cea a condițiilor deloc dificil de îndeplinit pentru procurarea unei arme de foc este, poate, cea mai spinoasă. Și, când deținerea armelor de foc se combină și cu niște infracțiuni în care acestea sunt folosite, se ajunge la cazuri grotesco-amuzante precum cel din Seattle. Dacă nu știți care, vă spun eu imediat.

Resimțind din plin tensiunile crizei mondiale, David Zaback, un american dintr-un orăşel de lângă Seattle, şi-a pus în cap să jefuiască un magazin de arme. Zis şi dus la jefuit: omul a pus mâna pe micuţul său pistol de calibrul 22 şi s-a îndreptat, în jurul orei 16:40, către magazinul H&J Leather & Firearms din localitate. Faptul că, la intrarea în magazin, a avut de ocolit o maşină de poliţie nu l-a descurajat pe bravul nostru răufăcător. Zaback nu s-a intimidat nici măcar când a văzut că magazinul era plin cu clienţi, între care şi poliţistul cu maşina parcată afară. Repetăm că era vorba de un magazin de arme, deci ne putem imagina cam ce anume căutau respectivii clienţi și, mai ales, ce dețineau asupra lor. Fără să stea pe gânduri, Zaback a scos pistolul din buzunar, şi-a anunţat cu multă emfază intenţia de a jefui magazinul, şi i-a somat pe toţi să pună mâinile pe tejghea. Ba mai mult, pentru a arăta că nu glumeşte, a tras câteva focuri în aer. Din păcate pentru el, asta l-a făcut să piardă elementul-surpriză. Pare-mi-se că e și o regulă la manualul spărgătorilor: nu trage focuri în aer când vrei să ameninți 30 de oameni ale căror pistoale nu sunt îndreptate tot spre cer. Imediat, asupra lui David s-a abătut o ploaie de gloanţe de diferite calibre, care mai de care mai bine ţintit. Curajosul jefuitor a fost omorât pe loc. Poliţiştii veniţi la faţa locului au găsit 47 de cartuşe folosite, iar medicii legişti au identificat, pe corpul lui Zaback, 23 de plăgi obţinute prin împuşcare, provenind de la opt arme diferite. Nimeni altcineva nu a mai fost rănit în timpul schimbului de focuri. Cât despre iniţiativa eroului nostru, n-o putem considera un eşec total. Omul nu a reuşit să fure nişte arme, cum îşi propusese, dar a plecat, totuşi, cu 23 de gloanţe.

Pare, dacă recitim știrea, vă asigur, 100% reală, un mod românesc de a rezolva problema. Merge omul să ia niște bani să pună pe masă la familie, dar alege prost și se întoarce între patru scânduri. Se putea și mai rău, bineînțeles. În România s-ar fi găsit unul să jefuiască o bază militară din apropierea localității sale. Culmea e că ar fi și reușit.

Vizualizări: 132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: