Jandarmi încătuşaţi şi lăsaţi liberi pentru scandalul de la Cărbuneşti

Patru subofiţeri ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj au fost încătuşaţi luni seara, pentru 24 de ore, în ancheta deschisă după incidentul de duminică de la Târgu Cărbuneşti, când un bărbat a fost luat la bătaie de către cinci angajaţi ai IJJ. Aseară oamenii legii au fost lăsaţi liberi de către alţi „oameni ai legii” şi, în plus, unul dintre jandarmi a depus şi el o plângere împotriva celui pe care, teoretic cel puţin, l-a bătut.

Ofiţerul care îi coordona pe cei patru este anchetat în stare de libertate, împotriva tuturor dispunându-se începerea urmăririi penale pentru vătămare corporală. Cei patru au fost duşi ieri la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbuneşti, unde procurorul de caz a dispus punerea în libertate a trei dintre jandarmi, aceştia având interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile. Unul singur, Ion Surugiu, a rămas încătuşat, el fiind prezentat Judecătoriei cu propunerea de arestare preventivă. Magistratul de caz de la Judecătorie a dispus însă punerea în libertate şi a acestuia, motiv pentru care, de azi, toţi cei cinci jandarmi pot reveni la locurile lor de muncă exact ca într-o zi normală, regulamentele neinterzicându-le acest lucru.

În plus, Surugiu a depus şi el plângere împotriva bărbatului pe care l-a agresat, pe motiv că victima ar fi fost cea care a provocat scandalul şi l-ar fi lovit prima. Conform acestuia, Daniel Puiu, ar fi coborât din maşina sa şi l-a provocat, lovindu-i autoturismul pe care el îl conducea şi în care se aflau şi ceilalţi jandarmi. Reamintim că incidentul s-a produs pe fondul intenţiei jandarmilor de a grăbi autoturismul condus de soţia lui Puiu, pe linie continuă într-o curbă la ieşirea din Târgu Cărbuneşti spre Jupâneşti, soţii Puiu mai având de mers până acasă câteva sute de metri. Puiu a ajuns la spital cu răni pentru care are nevoie de îngrijiri medicale până la 30 de zile, spunând că jandarmii l-au luat bătaie, fără să accepte o discuţie despre faptul că îi blocaseră maşina, oamenii legii fiind îmbrăcaţi în civil.

SUSPENDARE

Cert este că imediat după declanşarea anchetei, jandarmii au fost suspendaţi din funcţii. Suspendarea din funcţie presupune neplata vreunui drept salarial şi decăderea din calitatea de militar, sancţiunea respectivă fiind valabilă atâta timp jandarmul este anchetat în stare de arest preventiv sau de reţinere. Toţi cei implicaţi în acest scandal au până în 35 de ani şi o vechime de un deceniu, conducerea Inspectoratului Judeţean dând ieri asigurări încă o dată că nu va tolera astfel de fapte printre subordonaţi Procurorii vor decide azi dacă mai fac sau nu recurs la verdictul de ieri.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: