Jandarmul şi legionarii

Ponta, de când a devenit jandarmul celor de la Chevron şi RMGC, vede numai legionari în faţa ochilor. Orice incident al protestatarilor din piaţă este semn de anarhie. Orice scandare este luptă împotriva statului. Ponta, cel care guvernează acum, nu este deloc de acord cu Ponta, cel care făcea opoziţie acum doi ani, la un marş sindical, cu mesajul: „Uitaţi-vă câţi jandarmi sunt aici. Ca să ce? Să se lupte cu poporul român? Şi ei fac parte din poporul român?"

Dacă pe aceeaşi problemă deputatul Ponta nu este de acord cu premierul Ponta, cum putem avea acum pretenţia ca Ponta din 2013 să fie de acord cu Ponta din 2012? Faptul că acum nimeni nu mai cere aprobare să facă un miting este exclusiv meritul sau vina celor de la USL, care timp de un an, pentru a-l da jos pe Băsescu, au militat pentru dreptul la astfel de proteste de stradă. Acum, ecologiştii, sau eco-anarhiştii, cum îi numeşte şeful SRI, protestează zi de zi în marile oraşe ale ţării, fără autorizaţie. Blochează străzi, pieţe publice, de seara până noaptea târziu. Şi sunt mulţi, din ce în ce mai mulţi. Şi frustraţi, pentru că îşi amintesc mitingurile de 8-10 oameni care ne invadaseră televizoarele, iar acum când sunt zece mii de oameni la protest, sunt doar imagini fără sunet şi câte o ştire de două minute în jurnal.

Diferenţa între mitingurile încurajate acum doi ani de Ponta şi cele blamate acum stă în spirit, în motivaţie. Dacă acum doi ani era suspiciunea că unii ieşeau la protest plătiţi cu ziua de Voiculescu, acum autorităţile vorbesc de finanţări masive de la ruşi, de la Gazpromul care nu vrea să avem independenţă energetică, auzim de la agenţi KGB şi multe altele.

Sunt sigur că sunt manipulări şi de o parte, şi de alta. Şi pe finanţarea Gazprom, şi pe finanţarea Chevron. Pentru ei, pentru politicieni, toată discuţia este cine vinde şi cui. Şi nu vor să-i asculte pe oamenii care de bună credinţă au ieşit în stradă şi au cerut: nu ne mai vindeţi resursele. Nu este semn de comunism să spui asta. Este suficient să ne uităm cât plătim acum pentru benzină şi ştim că privatizarea Petrom a fost o greşeală. Ne uităm la facturile la gaze şi la electricitate, ba chiar şi la cele de apă, canalizare, salubritate şi ne dăm seama că soarta noastră nu mai e în mâinile noastre.

Românii au ieşit în stradă pentru dreptul lor la viaţă, la mediu curat, la un nivel de trai decent. Românii au ieşit în stradă pentru mediul politic nu oferă nicio alternativă credibilă în acest moment. Da, extremiştii câştigă teren şi în România, şi în Europa, dar cine e de vină pentru asta?

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: