Judecătorul Gârcu: Îmi vine să mă spânzur!

Afirmații dure făcute ieri de magistratul Gheorghe Gârcu în procesul în care trebuie să pronunțe un verdict față de doi inculpați acuzați de DNA că au luat subvenții de la APIA în mod ilegal.

Judecătorul încearcă de mai mult timp să se lămurească în privința cadrului legal în baza căruia Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură acordă anual subvenții proprietarilor de terenuri, păduri și animale, actele care i-au fost depuse la dosar nemulțumindu-l pe acesta, magistratul fiind de părere ca banii se dau prea ușor și verificările ulterioare în teren ale celor de la APIA sunt mai mult ca să fie făcute.

Gârcu a avut un dialog mai aprins cu reprezentanta APIA în proces, la un moment dat el răbufnind în timp ce i se prezentau niște argumente menite, teoretic, să-l lămurească în privința răspunsurilor pe care le aștepta. ”Nu pot să-mi răspundă concret, mă aburesc. Îmi vine să mă spânzur”, a spus magistratul, ca reacție la „aburelile” cu iz legal ce i se serveau de către consilierul juridic al APIA. Atmosfera s-a mai destins însă în sală în momentul în care unul dintre martorii audiați a răspuns la întrebarea referitoare la „starea civilă” prin cuvântul „pădurar”. Toată lumea a izbucnit în râs, omul dându-și seama ulterior că trebuia să spună „căsătorit”, nu meseria pe care o are.

Discuția a avut loc în contextul în care la termenul de ieri au fost audiați mai mulți localnici din Padeș, beneficiari de subvenții APIA, care au explicat în baza căror acte au primit banii de la stat. Actele respective sunt în majoritatea cazurilor contracte de vânzare cumpărare încheiate pe la începutul anilor 1900, lucru considerat insuficient de către magistratul de caz. În plus, simpla declarație pe proprie răspundere și includerea terenului în Registrul Agricol al unei primării sunt considerate de acesta prea puțin pentru ca banii alocați de APIA să fie folosiți eficient, deși beneficiarii fondurilor sunt mulțumiți de proceduri.

În dosarul respectiv, o fostă angajata a APIA Gorj, Otilia Arjocu, găsită incompatibilă de Agenția Națională de Integritate, a fost trimisă în judecată de DNA pentru că și-a ajutat un cumnat, pe Gheorghe Ogrădeanu, să primească ilegal subvenții în 2010-2011. Omul a depus la dosar o adeverință considerată de procurori ca falsă, prin care atesta o suprafață de peste 23 de hectare la Padeș, DNA susținând că, în realitate, el deținea mult mai puțin teren. Martorii audiați la proces confirmă însă faptul că bărbatul a moștenit zeci de hectare de pământ, fără să aibă dețină însă în mod obligatoriu acte în regulă pe toate, de aici și încercările magistratului de caz de a lămuri cu APIA procedurile în baza cărora sunt alocate subvențiile.

Vizualizări: 195

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: