La judecata DNA

Procurorii anticorupţie au dat iama nu numai în politicieni, ci şi în judecători. Când faptele sunt clare, interceptările relevante, soluţiile instanţei dubioase sau se face flagrant pentru mită, nu ar fi nimic de comentat. Ceea ce i s-a întâmplat ieri unui judecător din Bucureşti, care urma să intre în completul care îl judeca pe Dan Voiculescu, pare desprins din filmele sovietice pe care eram obligaţi să le aplaudăm cândva.

Judecătorul Stan Mustaţă s-a ferit cât a putut de dosarul Voiculescu. Probabil că în mediul lui se ştie că atunci când îţi pică dosarul unuia aflat pe lista scurtă a condamnaţilor înainte de judecată, nu este bine să te pui cu sistemul care aparent garantează libertatea justiţiei. Aşa că Mustaţă a făcut cerere de recuzare, dar i s-a respins. Aşa că ieri urma să intre în completul care îl judecă pe Dan Voiculescu, complet din care a mai fost arestat un judecător.

Dan Voiculescu este aproape de prescrierea faptelor. Ca spectator, şi eu pot să cred că acesta a făcut şi face tot posibilul să scape de o condamnare. Câtă vreme nu am dovezi, pot să cred orice. De la procurorii anticorupţie am însă pretenţii mai mari. Să nu facă dosare pe ce cred ei, ci pe probe. Din informaţiile date ieri publicităţii, înainte şi după reţinerea judecătorului Stan Mustaţă, nu rezultă că acesta ar fi făcut ceva. Spre deosebire de alte speţe, DNA nu a putut decât să dea un comunicat din care rezultă că judecătorul, o grefieră şi alte două persoane ar fi pretins mită de la o persoană care nici măcar nu avea dosar la Mustaţă, iar în alte cauze ar fi vorbit despre posibilitatea de a rezolva dosare. Dacă eu spun astăzi că vreau să dărâm un bloc, nu înseamnă nici că am făcut-o, nici că am de gând. Poate fi o vorbă spusă la plictiseală. Printre foarte multe lucruri bune pe care le face, DNA îşi pierde uneori controlul şi uită ierarhiile din justiţie. Judecătorii sunt cei meniţi să împartă dreptatea, treaba procurorilor este doar să îşi fundamenteze foarte bine dosarele.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: