Lăutarii lui Călinoiu înghit 20 de miliarde din bugetul judeţean

Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ a cheltuit anul trecut peste douăzeci de miliarde dar a produs doar trei miliarde de lei vechi. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, îi răsplăteşte pe lăutarii de la  Doina Gorjului pentru cântările de la chermeze şi campanie electorală. Aşadar, anul trecut subvenţia oferită de CJ Gorj s-a ridicat la 2.136.000 lei, din care 1.800.000 lei au reprezentat doar salariile pentru cei 87 de angajaţi. Cu toate acestea, Doina Gorjului a produs anul trecut cu doar 1.100 lei mai mult faţă de Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, care a primit de la CJ Gorj 1.512.499 lei.

Şi pentru acest an, subvenţiile pentru Doina Gorjului se ridică tot la această sumă. „Suntem prezenţi la toate manifestările la care suntem invitaţi în judeţul Gorj. O iniţiativă nouă a noastră este să ieşim cu spectacole gratuite în fiecare lună în centrul oraşului Târgu Jiu pentru publicul gorjean”, spune Gheorghe Porumbel, directorul ansamblului.

Subvenţii mici, venituri mari

Anul trecut veniturile Şcolii Populare din Târgu Jiu s-au ridicat la 1.875.703 lei, din care 1.346.005 lei au reprezentat doar salariile angajaţilor, ce au fost acoperite în totalitate din subvenţii. „Şcoala Populară de Artă îşi desfăşoară activitatea pe linie de educaţie permanentă în domeniul artistic la secţia de bază, cea din capitala de judeţ, precum şi in 34 de secţii externe din tot atâtea localităţi”. Cu un plan de venituri proprii de 363.884 lei, instituţia a realizat pe parcursul anului trecut un grad de autofinanţare de 19,45% „Încasările au provenit din taxe şcolare, din prestări servicii culturale şi din bilete de spectacol vândute”, spune Viorel Gârbaciu, directorul şcolii. La această instituţie sunt înscrişi peste 1500 de elevi. Trupa de Păpuşari profesionişti „Pinocchio”, Orchestra târgujiană de Cameră „Lyra Gorjului”, Ansamblul Folcloric „Maria Lătăreţu”, Grupul Pop „Sideral” şi Grupul bărbătesc „Ca la Gorj” sunt subordonate Şcolii Populare de Artă.

Venituri de peste un miliard la Muzeu

Subvenţiile de la CJ Gorj  pentru Muzeul Judeţean Gorj s-au ridicat anul trecut la 1.725.000 lei. Din această sumă, 1.336.000 lei i-au reprezentat doar banii pentru salarii. „Veniturile proprii ale muzeului în anul anterior s-au ridicat la 130.000 lei. Am depăşit planul cu 20.000 lei. În acest an îmi propun să realizez 150.000 lei venituri extrabugetare”, spune Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Acesta spune că banii provin din taxele de vizitare, din chiria obţinută pe săli sau din prestările de servicii culturale, precum descărcarea de sarcină arheologică sau din vânzările de suveniruri. Dumitru Hortopan mai spune că pe parcursul anului trecut în jur de 47.000 de persoane au vizitat obiectivele din judeţul Gorj, cei mai mulţi înregistrându-se la Peştera Polovragi.

Tot anul trecut, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu Jiu a primit 1.680.000 lei. Cheltuielile de personal s-au ridicat la 1.300.000 lei, iar pentru bunuri şi servicii la 380 lei. Cel mai mic buget l-a primit anul trecut Centrul Judeţean de Creaţie, de 540.000 lei, din care 400.000 au fost repartizaţi doar pentru cheltuielile de personal, iar 140.000 lei au mers către bunuri şi servicii.

Vizualizări: 94

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: