Lăutarii şi profesorii, campioni la evaziune fiscală

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Finanţe, judeţul Gorj are doar şase lăutari şi zece profesori care oferă meditaţii. Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat că numărul nu este cu certitudine acesta şi că atât dascălii cât şi lăutarii nu şi-au declarat veniturile. Penciu a mai spus că cei care vor fi identificaţi se vor alege dosar penal pentru evaziune fiscală.

Lăutarii, care îi ard la buzunare pe tinerii cărora le cântă la nunţi par a fi mai săraci decât persoanele ce primesc ajutor social. Cei mai mulţi dintre ei refuză să-şi declare veniturile. Nici profesorii, care îşi dublează sau chiar triplează salariile din meditaţii nu s-au îngrămădit să se înregistreze la Finanţe.

Gorjul are doar şase lăutari?

Doar şase lăutari gorjeni şi-au declarat veniturile provenite din cântatul al nunţi, la Finanţe. Venitul minim ce trebuie declarat de un lăutar este de 9.000 de lei pe an. Impozitul se ridică la 1440 lei suma putându-se plăti în patru tranşe trimestriale. Deşi percep sume exorbitante pentru a cânta la diverse evenimente, lăutarii preferă să intre sub incidenţa legii cu privire la combaterea evaziunii fiscale. O formaţie nu foarte renumită cere pentru o nuntă 1000-1500 de euro, în funcţie de starea materială a tinerilor. Artiştii consacraţi ajung să încaseze şi 2.000 de euro pe seară. Un interpret de muzică populară cunoscut ia pentru 2-3 ore de cântat 1000-1500 de euro. Cu toate acestea, majoritatea lăutarilor gorjeni figurează ca persoane care nu realizează venituri având dreptul la subvenţii şi reduceri de la plata anumitor taxe şi impozite. Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, a declarat că este foarte dificilă identificarea acestora. „În evidenţele Direcţiei de Finanţe sunt înregistraţi, ca persoane fizice autorizate care încasează venituri din cântat, doar şase lăutari. Sunt foarte mulţi cei care cad sub incidenţa legii cu privire la prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale însă sunt greu de depistat”.

Zece profesori câştigă bani din meditaţii?

Din cei peste 5.000 de profesori gorjeni, doar 10 dascăli şi-au declarat veniturile obţinute din urma meditaţiilor pe care le dau în particular. Norma de venit este de 7500 de lei pe an şi se impozitează trimestrial, în tranşe de câte 1200 de lei. Luminiţa Penciu a precizat: „Numai 10 profesori s-au înregistrat ca persoane fizice individualizate cu obiect de activitate meditaţii. Acest număr nu este relevant deoarece există şi cadre didactice care au societăţi cu obiect de activitate comerţ, putând da meditaţii fără a încălca legea“. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor au mai precizat: „Sunt însă şi foarte multe persoane care acordă meditaţii în particular fără a-şi declara veniturile. Acestea riscă să fie sancţionate contravenţional în cazul în care vor fi depistate”, a încheiat Penciu.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: