LEGE: Arendaşii şi vecinii au prioritate la cumpărarea terenurilor

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind restricţionarea tranzacţiilor cu terenuri extravilane. Actul normativ ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2014, data de la care Romania este obligata sa permită vânzarea de terenuri agricole către persoane fizice străine din Uniunea Europeană. Legea obligă proprietarii care vând terenuri să dea drept de preemţiune vecinilor, arendaşilor şi fermierilor locali.

Proiectul de lege privind restricţionarea cumpărării terenurilor de catre persoanele fizice a fost initiat de Ministerul Agriculturii in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 străinii cu resedinţă in Uniunea Europeana vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Potrivit viitoarei legi, o noua autoritate, care va functiona direct in subordinea premierului Victor Ponta, va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014.

De asemenea, viitoarea Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va putea da si amenzi de sute de mii de euro celor care incalca restrictiile la tranzactia cu terenuri in extravilan.

Bătrânii vor putea să vândă către stat

Incepand din 2014, proprietarii urmeaza sa-si vanda terenurile extravilane cu respectarea dreptului de preempţiune acordat, in ordine: coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârstă de pana la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritoriala a localităţii unde este situat terenul respectiv, Statului Roman.

Statul Roman va fi reprezentat, practic, de Autoritatea din subordinea premierului Ponta. Instituţia va interveni in piaţa si va cumpăra teren, folosindu-si dreptul de preemţiune, atunci când va considera ca exista un pericol de concentrare a unei suprafeţe mari, de exemplu de 500 de hectare, in proprietatea unei persoane fizice străine sau unui grup restrâns de astfel de persoane.

De asemenea, viitoarea Autoritate va putea cumpăra terenuri agricole de la persoane foarte in vârstă, care nu-si mai pot permite sa lucreze pământul si nu doresc nici sa-l dea in arenda.

Cine va putea cumpăra terenuri in România

De la 1 ianuarie 2014, Romania este obligata prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana sa-si deschidă piaţa terenurilor agricole pentru persoanele fizice. Astfel vor putea cumpăra terenuri agricole in extravilan, in condiţiile noii legi: cetăţenii români; cetăţenii altui stat membru al Uniunii Europene; cetăţenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE); apatrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat care este parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE); persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la acordul privind spaţiul Economic European (ASEE).

SANCŢIUNIÎnstrăinarea prin vânzare-cumpărare a terenurilor agricole situate in extravilan fără respectarea dreptului de preempţiune este interzisa, nerespectarea interdicţiei atrăgând sancţiunea nulităţii absolute. Cumpărătorii care schimba ilegal destinaţia terenului agricol risca amenzi de 100.000 lei/ha. Încălcarea timp de 2 ani consecutiv a acestor restricţii privind destinaţia terenului se  sancţionează cu 500.000 de lei la hectar.

Vizualizări: 1,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: