Legea minelor rupe USL

Super-majoritatea USL din Parlamentul României a dat ieri noi semne de diluare. Legea minelor, extrem de importantă şi susţinută de Guvernul Ponta, nu a fost adoptată din lipsă de cvorum. A picat mai întâi în Senat, apoi în Camera deputaţilor, în ciuda eforturilor depuse de lideri PSD pentru votarea legii. Legea era una aşteptată în zonele miniere, dar determinarea guvernului a fost mai degrabă pentru susţinerea proiectului Roşia Montană, ceea ce nu le-a convenit liberalilor. Crin Antonescu este în campanie electorală, aşa că îşi menţine discursul pe care îl avea înainte de alegerile parlamentare. Şi Ponta avea acelaşi discurs, dar l-a schimbat când a devenit premier. Nu ştim dacă aşa va face şi Crin în cazul în care va ajunge preşedinte, cert este că prin vorbe şi fapte este de multe ori mai în opoziţie decât lideri din PDL şi PP-DD.

Nu doar Legea minelor a fost frânată ieri de liberali. Şi legea privind amnistierea şi graţierea unor fapte penale, care ar fi dus la punerea în libertate a mii de deţinuţi, a fost retrasă de pe ordinea de zi, după ce Antonescu a anunţat că liberalii votează împotrivă şi au cerut vot la vedere, altfel vor ieşi din sală. Opoziţia s-a declarat împotriva proiectului, deşi pe coridoare se discuta altceva, aşa că PSD şi-ar fi asumat singur o măsură care nu ar fi fost primită cu aplauze de populaţie.

Ieri a fost ziua drepturilor omului, drepturi încălcate în România pentru zeci de mii de deţinuţi. Toţi cei care dau statul român în judecată, invocând faptul că au fost deţinuţi în puşcării supra-aglomerate, au câştigat. Bogdan Ciucă, deputatul care conduce Comisia juridică, a spus că sunt 12.000 de deţinuţi peste capacitatea penitenciarelor, astfel că este lesne de dedus că România ar putea pierde zeci de mii de procese la CEDO.

Legea amnistierii şi graţierii este una necesară în România, dar nu aşa cum s-a încercat în această săptămână în parlament. Dintr-o spaimă de opinia publică, legea nu a fost supusă dezbaterii publice, ci s-a urmărit adoptarea ei hoţeşte, prin trecerea în comisia juridică noaptea la 11, când au şi fost făcute unele amendamente controversate. Graţierea pedepselor de până la 7 ani este prea mult, pentru că, în cazul în care scopul este „aerisirea” penitenciarelor, normal ar fi să fie graţiate fapte de un pericol social redus. Şi nu este singurul amendament care a făcut o lege normală să devină una controversată. Dintre toate faptele comisie cu violenţă, deputaţii au decis la şedinţa nocturnă să graţieze doar sechestrarea de persoane, doar pentru că Gigi Becali a fost condamnat pentru asta. Gigi Becali şi alte 332 de persoane care se fac vinovate de răpire.

O lege a graţierii şi amnistiei trebuie obligatoriu să treacă printr-un proces de dezbatere publică, pentru că, dacă argumentele ar fi unele corecte, politicienii nu ar avea de ce să se ascundă, MCV-ul nu ar avea de ce să se supere şi nici Traian Băsescu motive să se opună. Dacă legea este una cu dedicaţie pentru politicienii condamnaţi, atunci nu ar trebui adoptată.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: