Licurici: Neînţelegeri între proprietarii de terenuri şi OMV Petrom

Un cetăţean din comuna Licurici acuză societatea OMV Petrom că îi foloseşte terenul fără să-l despăgubească. Este vorba de Alin Calotescu din satul Totea, care spune că aşteaptă de câteva luni ca societatea să-l despăgubească pentru faptul că unul dintre colectoare traversează pământul său. Mai mult decât atât, spune că respectiva conductă  nu este îngropată la o adâncime corespunzătoare şi că viaţa cetăţenilor este pusă în pericol, putând fi avariată în orice moment. Garda de Mediu a fost sesizată însă nu a confirmat pericolul. Autorităţile de mediu spun că este doar o neînţelegere între cele două părţi.

Neînţelegerile dintre Alin Calotescu şi cei de la OMV Petrom au început după ce colectorul de gaze care traversează terenul deţinut de acesta în satul Totea a ieşit la suprafaţă după ce pământul s-a lăsat. Bărbatul spune că nu mai poate munci pământul şi că la ultima activitate agricolă a fost la un pas să distrugă conducta. A aşteptat ca cei de la OMV Petrom să remedieze situaţia şi să-l despăgubească pentru că nu mai poate utiliza terenul. „Când am arat primăvara aceasta am dat cu tractorul în colectorul de gaze. Au venit domnii de la Garda de Mediu şi au văzut că este în stare de pericol. Este ieşit afară din pământ. Le-am spus să vină să bage acest colector la o adâncime mai mare. Au zis că după recoltă şi că mă vor despăgubi. De atunci au trecut două luni şi nu a venit nimeni să mă întrebe ce pretenţii am, nu au făcut niciun contract cu mine pentru că au intrat pe terenul meu. A fost un abuz ce au făcut acolo. Colectorul este în pericol, nu poţi să mai munceşti acolo”, a spus Alin Calotescu.

„Pretenţii financiare exagerate”

Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că respectiva conductă nu reprezintă un pericol pentru cetăţeni şi că este vorba doar despre o neînţelegere între proprietarul colectorului şi cel al terenului. „Am luat legătura cu cei de la OMV Petrom, care are într-adevăr nişte conducte pe proprietatea numitului Calotescu. Nu există nicio spărtură pe acest colector. Având în vedere că acesta are pretenţii financiare exagerate privind ocuparea acestui teren s-a luat măsura ca până la sfârşitul anului să se devieze traseul de conducte şi, în felul acesta, acel litigiu cu domnul Calotescu va fi eliminat. Nu este nicio problemă de mediu, ţevile sunt îngropate în pământ”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef în cadrul Gărzii de Mediu Gorj.  

Cetăţeanul în cauză spune că suma pe care o doreşte nu este una mare în comparaţie cu suma pe care ar trebui să o plătească OMV Petrom pentru a devia conducta, despăgubind ceilalţi cetăţeni. „Cum vreau prea mulţi bani? Să îmi dea 50 de lei ca să îmi sape pământul? Să încheie un contract cu mine, le-am spus că ne înţelegem, izolăm zona şi nu mai intră nimeni acolo. Le-am spus că vreau 2000 de lei pe an. Ar avea de săpat un kilometru, decât să facă şi cu ceilalţi proprietari şi i-ar costa peste 10.000 lei. Aşa am termina bâlciul. Ei vor să-mi dea un 1 leu pe metrul pătrat”, a mai spus Alin Calotescu.  

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: