Lipsa echipamentelor de protecţie, un atentat la viaţa minerilor

Liderii de sindicat au uitat lucruri esenţiale din fişa postului. Să vegheze la siguranţa lucrătorilor la locul de muncă. Acum câteva săptămâni, unii preşedinţi de sindicate erau dispuşi să treacă la program de 12 ore de lucru, asta în condiţiile în care acum declară că nu au nici echipamente de protecţie. Mai mult, accidentul groaznic de la Cariera Roşiuţa a demonstrat că în fiecare zi minerii sunt în pericol.

Vineri, mai mulţi lideri de sindicat s-au întâlnit în cadrul Comisiei de Securitate şi Sănătate în Muncă. La intrare, liderii de sindicat şi-au adus aminte că salariaţii nu au echipamente de protecţie, cizme, mănuşi, şi că îşi riscă viaţa în fiecare zi. „Un atentat la viaţa salariaţilor. Tot ce se întâmplă acolo e un atentat la viaţa salariaţilor. A trimite oamenii fără cizme, fără mănuşi electrice în instalaţiile electrice înseamnă la viaţa şi sănătatea lucrătorilor“, a explicat liderul de sindicat de la EMC Roşia. Constantin Pescaru mai spune că aceste echipamente lipsesc de un şi că nici acum nu s-au terminat procedurile de achiziţie. „Sunt materiale de protecţie pentru care nu s-a încheiat procedurile de achiziţionare, pentru mănuşi şi pentru cizme. Deci nu există de un an de zile“, a declarat Pescaru. La această comisie s-a prezentat raportul de securitate şi sănătate pe nouă luni. Ion Ruşeţ a declarat că probleme cu echipamentele de protecţie sunt la Divizia Minieră, nu la sucursalele energetice. 

Accidentul de la Roşiuţa le-a deschis ochii

La şedinţă a venit şi liderul de sindicat de la Roşiuţa, Nelu Roşca. La Roşiuţa a fost un accident de muncă soldat cu un mort şi 12 răniţi. Roşca s-a preocupat ca aceşti oameni să fie trataţi bine în spitalele din ţară, dar dacă ar fi fost atent la condiţiile în care sunt transportaţi la locul de muncă? La două săptămâni de la accident au fost scoase din circuit toate maşinile, iar acum minerii merg mai mult pe jos, până la viitoarea licitaţie. „Ştiu că undeva luni se vor prezenta anumite firme cu anumite maşini pentru a fi vizualizate aceste maşini care să fie puse la dispoziţia salariaţilor“, a declarat liderul sindical. Roşca mai spune că nici echipament de protecţie nu au, dar nici nu ştie când trebuia să ajungă la salariaţi. Dar crede că acum, în pragul iernii, ar fi bine să apară. „La Cariera Roşiuţa nu este echipament de protecţie. Când trebuia nu ştiu, dar era bine dacă era în depozit“, a menţionat acesta.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: