Mai multe puteri pentru ministrul Niţă

Guvernul a aprobat ieri în şedinţă un proiect de lege prin care ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, să poată iniţia şi aviza proiecte de acte normative.  Până acum, pentru fiecare semnătură, fiind doar ministru delegat, Niţă avea nevoie şi de aprobarea ministrului economiei.

În urma modificărilor, Niţă va primi puteri egale cu cele ale unui ministru plin. Acest lucru ar putea crea un precedent, fapt pentru care nu este exclus ca şi alţi miniştri delegaţi să ceară derogări.

Prin noul act normativ, Constantin Niţă îşi desăvârşeşte acţiunea începută în primăvară de a transforma Departamentul intr-un minister. In luna aprilie, Constantin Niţă si-a luat oamenii si au plecat de la sediul Ministerului Economiei, ocupând abuziv sediul companiei Elecen. Abia in luna august, Departamentul pentru Energie si-a stabilit oficial sediul in Splaiul Independentei nr.202 E, Bucureşti, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate in Monitorul Oficial. Pana atunci, oamenii din acest departament au lucrat in semi-legalitate, mai ales ca Departamentul nu avea personalitate juridica. Treptat, prin modificări legislative, Departamentul a căpătat si personalitate juridica, iar ministrul delegat a ajuns sa îndeplinească atribuţiile ordonatorului principal de credite în domeniul energiei. De asemenea, prin HG 429/2013, Departamentul pentru Energie a preluat, oficial, cea mai mare parte din Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, adica tot ce înseamnă companie energetica. Practic, Departamentul pentru Energie functionează ca un minister, chiar daca nu se numeşte "Ministerul Energiei". Pentru statutul de minister ar fi trebuit sa treacă de aprobarea Parlamentului, ceea ce era riscant deoarece nu este o idee agreata de PNL. (A.A.)

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: