Managementul privat, prea scump pentru companiile de stat

Consilierul judeţean Ionel Manţog a comentat într-o emisiune la Gorj Tv câteva dintre subiectele care preocupă în acest moment sectorul minier şi energetic. Manţog susţine noua formă de organizare a mineritului şi energiei într-un complex, dar precizează că nu va avea aceeaşi eficienţă ca Electra. Manţog a mai spus şi ce ar trebui făcut pentru un management performant fără să fie de acord în totalitate cu managementul privat propus de minister.

Ionel Manţog a menţionat că fuziunea celor trei complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova cu SNLO într-un complex al Olteniei nu este un o idee nouă, proiectul fiind la un moment dat semnat şi de el pe vremea când era secretar de stat. Ca toate proiectele ce presupun schimbări şi acesta s-a blocat prin instituţiile statului. Referitor la managementul privat Manţog a subliniat că oferirea actualilor manageri un statut ar rezolva toate problemele de gestionare a companiilor.

Complexul Oltenia, un proiect resuscitat

Reorganizarea sistemului minier şi energetic este necesară, iar cum Electra nu a mai fost înfiinţată, a reapărut ideea formării unui complex cu cele patru mari companii. Ca să vă faceţi o idee despre cum evoluează lucrurile atunci când este vorba de schimbări, acest proiect a apărut în 1999, iar pe masa Guvernului, semnat chiar de Manţog şi ministrul Codruţ Sereş a ajuns abia în 2005. S-a blocat la Secretariatul General al Guvernului şi a fost dat uitării. Până acum. „Acest proiect al fuzionării celor trei complexuri cu SNLO este un proiect lansat din 1999. A fost reluat în 2005 când eram secretar de stat, a fost şi un proiect de hotărâre de guvern pe care l-am semnat cu ministrul Sereş, dar care s-a blocat la Secretariatul General al Guvernului. Deci sunt sun susţinător al lui de foarte mult timp. Este binevenit, nu poate înlocui şi nu poate avea avantajele înfiinţării Electra“, a declarat Ionel Manţog.

Consilierul a mai spus că acest proiect poate optimiza evoluţia activităţii cu câteva condiţii. „Prima ar fi ca în interiorul acestui complex să nu fie introduse unităţile care nu au perspective în viitor şi cu ocazia acestei constituiri ar trebui tranşată situaţia şi statutul juridic al unităţilor miniere care furnizează cărbune lignit termocentralei Halânga şi termocentralei Govora“, a spus acesta.

Management privat la companii de stat

Ionel Manţog crede că cele trei companii din Gorj au nevoie de un management performant, fie că este privat sau nu.

El a explicat ce ar însemna să aveam un manager străin. „Cu certitudine un management privat ar avea şanse mai mari de reuşită pentru că lucrează pe bază de contract, pe un salariu care nu se compară cu salariile actualilor directori, au clauză asiguratorie iar dacă i se desface contractul din motive neimputabile va trebui să plătim. Sunt avantaje pe care un manager de stat nu le are pentru că managerii actuali nu au statut, ei sunt lăsaţi în bătaia vântului, cu presiuni de la media, sindicate, presiuni politice, etc. Deci vrem performanţe de la un manager fără statut“, a spus acesta. „N-o să avem management privat la unităţi unde statul este acţionat majoritar“, a încheiat Manţog.

SUSŢINERE

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri, în timpul vizitei la Târgu-Jiu că susţine înfiinţarea Complexului Mine Energie Oltenia. Vosganian a declarat că, de la bun început, a dezavuat ideea înfiinţării coloşilor energetici Electra şi Hidroenergetica. Complexul Mine Energie Oltenia ar fi o soluţie bună şi ar salva termocentralele de la închidere, crede Varujan Vosganian.

„Va fi nevoie de o şedinţă AGA pe de o parte ca să anuleze proiectul Electra şi pe de altă parte să aprobe înfiinţarea companiei, care va dura şi câteva luni“.

Ionel Manţog, consilier judeţean

„Am citit o hotărâre de guvern, un proiect, şi vreau să spun că această hotărâre, dacă va fi adoptată, nu este decât expresia unei voinţe politice“

Ionel Manţog, consilier judeţean

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: