Manager de şandrama

O gafă face uneori cât o mie de hoţii pentru un politician. Poate că mulţi mineri şi energeticieni au trecut cu vederea faptul că milioane de euro s-au scurs din complexurile energetice Turceni şi Rovinari către casa de avocatură a PSD, condusă  în 2007-2008 de Dan Şova şi Victor Ponta. Poate au trecut peste faptul că au un manager urmărit penal pentru fapte de corupţie. Mă îndoiesc însă că cei 19.000 de angajaţi ai CE Oltenia, îngrijoraţi de perspectiva a mii de concedieri anul viitor sau, mai rău, a intrării în insolvenţă, vor trece peste batjocura de vizită electorală făcută de Ponta în prima zi de campanie.

În cele câteva minute în care a căscat gura la un panou pe care era prezentat planul de extindere a unei cariere miniere, Ponta nu a găsit nimic inteligent de spus, decât că fără el şandramaua CE Oltenia nu mai exista. Cum să facă guvernul Ponta politici energetice în favoarea României, câtă vreme premierul nu are o reprezentare clară a ceea ce înseamnă Complexul Energetic Oltenia? „Şandramaua” asigură nu doar traiul a 19.000 de salariaţi, ci alte zeci de mii de oameni depind de producţia de energie pe bază de cărbune. Zeci de primării din Oltenia au bugetele bazate pe contribuţiile de la CE Oltenia. Zeci de firme prestatoare de servicii sunt în pragul insolvenţei, după ce complexul le-a tăiat comenzile în ultimii doi ani. Le-a tăiat nu pentru că ar fi fost cheltuieli nejustificate, ci pentru că echipa lui Ciurel a redus veniturile la jumătate, astfel că nu mai sunt bani decât de taxe şi salarii, nu şi pentru investiţii, fără de care compania nu are viitor.

Ponta minte în modul cel mai ordinar când spune că în 2012 a salvat compania de la faliment. Complexul Energetic Oltenia a avut în primele luni de funcţionare, în 2012, profit de mii de miliarde de lei vechi. Abia după îndepărtarea lui Bălăşoiu şi aducerea lui Ciurel, s-a intrat pe pierdere din activitatea de exploatare. Aducerea lui Ciurel a însemnat pentru CE Oltenia un management politic, prin angajarea a zeci de activişti PSD, prin nerecuperarea creanţelor pentru a nu fi deranjaţi electoral liderii PSD din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, prin energie livrată gratis către Oltchim în campania din 2012. Managementul politic al lui Ciurel a însemnat şi trecerea unor foşti directori generali din termocentrale sau minerit, care au făcut performanţe, pe posturi de conducători formaţie de lucru. Ciurel crede că dacă îi umileşte pe specialişti, dacă îi îndepărtează pe toţi, nu se vede cât de zero este ca manager. Din păcate, Ciurel este un manager de şandrama.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: