Manţog: Greva nu este o soluţie

Directorul economic al Complexului Energetic (CE) Turceni, Ionel Manţog, nu vede cu ochi buni decizia sindicatelor de a protesta. El consideră că greva nu este nici pe departe o soluţie ci doar un avertisment. În ceea ce priveşte zvonurile lansate de anumite persoane prezente la întâlnirea cu directorul general al viitoarei Companii Electra, Constantin Bălăşoiu, ce a avut loc în urmă cu câteva zile la Căciulata, cum că vor fi daţi afară circa 4.000 de oameni începând de anul viitor, Ionel Manţog spune că cifrele ar putea fi altele, ceva mai mici. Oricum, în comunicatul trimis de către Marin Condescu se aminteşte de concedierea a 6000 de mineri.

După întâlnirea de la Căciulata cu directorul general al viitoarei Companii Electra, Constantin Bălăşoiu, a fost lansat zvonul cum că nu mai puţin de 4.000 de angajaţi din minerit şi energie îşi vor pierde locul de muncă în perioada 2011-2020 imediat după înfiinţarea Companiei Electra. Vestea a picat ca un trăsnet asupra salariaţilor iar sindicatele au anunţat că vor face grevă dacă se va ajunge în această situaţie. Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, consideră că prin ieşirea în stradă sindicaliştii vor câştiga doar o luptă nu şi războiul. „Este dreptul sindicatelor să facă grevă dar niciodată greva nu e o soluţie, dar poate fi un avertisment. Cred că cei care au pus pe tapet un astfel de subiect trebuie să înceapă urgent identificarea măsurilor şi soluţiilor pentru că începutul anului bugetar bate la uşă. Important e să se gândească ce e de făcut, nu ce e de vorbit”, a precizat Ionel Manţog.

Manţog: Nu se ştie exact cifra disponibilizărilor

Ionel Manţog spune că disponibilizările ce vor avea loc în următorii ani în minerit şi energie sunt cauzate de faptul că restructurările din perioada 2007-2008 nu s-au făcut în funcţie de procesul de producţie. Dacă ar fi fost respectate criteriile impuse, ar fi trebuit daţi afară cu 40% mai mulţi angajaţi. „În ultimii ani au plecat acasă doar cei care au solicitat, s-au făcut restructurări la cerere, ar fi trebuit să fie daţi afară cu 40% mai mulţi. Din păcate începând cu 2011 trebuie făcut ceea ce nu s-a făcut în ultimii ani”, a precizat Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni.

El spune însă că la ora actuală nu se poate vorbi de numărul de persoane ce vor fi disponibilizate. „Procesul de restructurare este unul permanent. Despre disponibilizările din 2011 s-a mai discutat în 2 -3 şedinţe la nivelul SNLO şi deşi nu am participat ştiu că în ceea ce priveşte disponibilizările, au fost diferite cifrele, în funcţie de scenariile abordate. În anul 2011 vor fi disponibilizări, dar marea problemă este numărul acestora. Eu cred că nimeni nu poate să se hazardeze în prezent să pronunţe o cifră atâta timp cât analizele cu programul de producţie nu sunt finalizate”, a mai spus Manţog.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: