Manţog şi Vulpe - achitaţi pentru corupţie, condamnaţi pentru fals

Ionel Manţog şi Ion Vulpe, foşti directori în cadrul Companiei Lignitului, au fost achitaţi miercuri pentru acuzaţiile de corupţie în dosarul privind modul în care şi-au construit case în cartierul Vărsături din Târgu Jiu. Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut condamnarea de un an şi opt luni cu suspendare pentru acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sentinţa este cu recurs şi cel mai probabil dosarul va ajunge pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat miercuri în dosarul în care sunt judecaţi consilierii judeţeni Ionel Manţog (PDL) şi Ion Vulpe (PSD). Cei doi au obţinut achitare pentru toate acuzaţiile de corupţie aduse de DNA, dar au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru fals, documentul respectiv referindu-se însă la o tranzacţie a unui teren în valoare de doar 80 de euro.

Informaţiile despre exproprieri au fost publice

Dosarul în care au fost trimişi în judecată Ion Vulpe, în calitate de fost director general al CNLO, şi Ionel Manţog, la acea vreme director de resurse umane la aceeaşi companie, s-a bazat în principal pe acuzaţia privind folosirea unor informaţii secrete privind exproprierile, care le-ar fi permis celor doi să cumpere gospodării în zonele care urmau a fi strămutate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţase anterior cu privire la caracterul public al acestor informaţii în dosarul unui alt fost director, Marian Urucu. Magistraţii ICCJ au stabilit nu numai că informaţiile nu erau secrete, dar că Legea Mediului impunea ca informaţiile despre exproprieri să fie publice. Astfel, existând precedent, magistraţii de la Alba Iulia au decis achitarea lui Vulpe şi Manţog.

În privinţa acuzaţiilor de abuz în serviciu, Curtea de Apel Alba Iulia a constatat încetarea procesului penal. Ion Vulpe a fost acuzat şi de luare de mită pe baza unui denunţ formulat de omul de afaceri Clement Mocanu, dar a fost achitat. La rândul lui, Ionel Manţog a fost acuzat pentru fals în declaraţiile de avere, dar de asemenea a fost achitat la Curtea de Apel.

Povestea falsului de 80 de euro

Condamnarea lui Vulpe şi Manţog la câte un 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare a fost pentru acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Cei doi au achiziţionat împreună o gospodărie la Slivileşti, în vederea strămutării. Atunci când au partajat gospodăria, dintr-o eroare notarială tot terenul de 1035 mp a fost trecut în proprietatea lui Manţog.

Eroarea a fost îndreptată printr-un act de vânzare-cumpărare între Manţog şi Vulpe, pentru suprafaţa de 635 metri pătraţi, valoarea terenului fiind de doar câteva zeci de euro. Acest document a stat la baza acuzaţiei de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că Manţog încheiase anterior o convenţie de schimb pentru întreaga suprafaţă cu EMC Jilţ, iar în actul de vânzare-cumpărare încheiat la notar cu Vulpe se preciza că respectiva suprafaţă nu a fost înstrăinată. Ionel Manţog a declarat la Gorj TV că va face recurs. „Acest fals nu există, pentru că o convenţie de schimb este o promisiune, nu un act autentic. Mai mult, am restituit acea sumă de câteva sute de lei cu tot cu dobândă către EMC Jilţ înainte de începerea urmăririi penale”, a explicat Manţog.

Mai mult, Ionel Manţog susţine că DNA l-a acuzat pe el că a înstrăinat un teren care nu îi aparţinea, în timp ce soţia lui a fost trimisă în judecată tot de DNA pentru că nu a trecut în declaraţia de avere acelaşi teren, care le-ar fi aparţinut: „Pentru soţia mea a fost singurul cap de acuzare, pentru care a fost suspendată din funcţia de judecător timp de doi ani. În final a obţinut achitarea, dar vedeţi cum DNA a interpretat un document într-un fel în dosarul meu şi exact invers în dosarul soţiei, după cum le-a convenit procurorilor”.

Legal da, moral nu!

Ionel Manţog a declarat miercuri la Gorj TV că este convins că din punct de vedere legal nu a fost nicio problemă cu privire la modul în care şi-a construit casa prin strămutarea unor gospodării din zonele ce urmau a fi expropriate. „Faptul că toate acele convenţii de schimb au fost legale s-a demonstrat atât în dosarul meu, cât şi în dosarele altor zeci de persoane publice sau nu care fie au fost achitate, fie nu au mai ajuns în instanţă, fiind scoase de sub urmărire penală”, a spus Manţog.

Democrat liberalul a recunoscut însă că este  problemă de moralitate. „După ce am intrat în politică şi s-a discutat foarte mult pe acest subiect, am înţeles că nu am ales tocmai cea mai morală cale de a construi o casă. Tocmai de aceea am declarat încă de acum câţiva ani că, în momentul în care voi primi această casă, o să îi dau o destinaţie umanitară, pentru o fundaţie sau ceva de genul acesta. Dar, după ce îmi va fi predată casa de companiile miniere, pentru că deocamdată aceasta nu este gata. Nu am fost niciodată în acea casă, nu îmi aparţine şi nu le mai am nici pe cele cumpărate pentru că au fost demolate”, a spus Manţog.

RISCĂ EXCLUDEREA DIN PDL?

Întrebat dacă sentinţa de la Alba Iulia i-ar putea aduce excluderea din PDL, Ionel Manţog a spus că partidul are un Cod etic destul de clar din acest punct de vedere. „Eu sper să demonstrez la Înalta Curte că acest fals nu există şi să nu rămân cu această condamnare. În caz contrar, Codul etic al PDL este destul de clar şi cei care au condamnări definitive, indiferent dacă sunt legate de corupţie sau nu, sunt excluşi”.

REVIZUIRE PENTRU COSMIN POPESCU

Achitarea lui Ionel Manţog pentru infracţiunile prevăzute de art. 12 din Legea 78/2000 privind faptele de corupţie ar putea deschide o cale şi pentru deputatul Cosmin Popescu de a cere revizuirea sentinţei ICCJ de condamnare cu suspendare pentru favorizarea infractorului. Popescu a fost condamnat pentru că l-ar fi favorizat pe Manţog în comiterea unei infracţiuni pentru care acesta din urmă a fost achitat. În mod normal procesele celor doi ar fi trebuit conexate, dar Tribunalul Sibiu a ignorat o decizie a Înaltei Curţi în acest sens.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: