Marcel, vărul lui Dumnezeu

Știu că obsesia mea cu religia tinde să devină enervantă, dar n-am ce face. E o temă recurentă pentru că e o apucătură recurentă. Când oamenii vor înceta să creadă... De fapt nu, pot să continue să creadă în religie, nu mă interesează. Dar să nu mai dea bani la biserici, măcar. Milioane, miliarde aruncate de pomană. De pomană la figurat, nu mai zic de pomenile celelalte. Ca să aibă preoții limuzine și SUV-uri. Ca să se ajungă la situații paradoxale, ca aceea din Grecia. Sau n-o știți pe aia din Grecia- Când UE făcea presiuni asupra grecilor să le impună măsurile de austeritate și aceștia nu știau dacă să accepte banii cu condițiile date sau nu, a venit Biserica Ortodoxă și a spus Guvernului grec: ”băieți, dacă nu vreți să vă încurcați cu UE, cu Merkel, cu băncile și alte prostii, nu-i nici o problemă: vă împrumutăm noi!”. Vă dați seama unde s-a ajuns- O să se aleagă praful de economiile Europei și Bisericile îmbuibate de fraierii cu frică de Dumnezeu o să se transforme în niște mici afaceri de cămătărie.

Vreți să mai vorbim puțin despre Biblie- Am mai zis-o pe aia cu dinozaurii, nu- Potrivit creștinismului, lumea are vreo 6000 de ani. Or noi știm că dinozaurii au trăit acum 60 de milioane de ani. Ba mai mult, știm că Pământul are vreo 4500 de miliarde de ani, sau ceva de genul. În orice caz, un număr ceva mai mare de 6000. Mult mai mare. Probabil ceva s-a șters din Biblie, cum insinuează și Eddie Izzard. Trebuie să fi avut o primă parte, nu- Probabil că, înainte să-l creeeze pe Adam după chipul și asemănarea sa, Dumnezeu a creat dinozaurii după chipul și asemănarea vărului său, Marcel. Marcel era oaia neagră a familiei, era mare, monstruos, cu solzi și avea mânuțe mici. De dragul adevărului istoric, Dumnezeu ar fi putut să-l tragă de mână pe băiatul ăla care scrijelea biblia și să-i spună, la partea de început: ”dar înainte de asta erau dinozaurii...”. Dar nu, nici urmă de dinozauri în Biblie. Sigur, poate-i și pentru că au fost descoperiți undeva în secolul XVIII. Dar, dacă acceptăm că Dumnezeu există, e destul de logic să presupunem că tot el a creat și dinozaurii, nu- Vă dați seama ce treabă grea a avut Iisus când s-a pus problema să propovăduiască cuvântul Domnului printre dinozauri-

În orice caz, ceva l-a enervat pe Dumnezeu și zbang: a venit asteroidul. Și dinozaurii au dispărut. După care Dumnezeu a stat în pat și-a lenevit pentru următorii 60 de milioane de ani. Sigur că această pauză complet ignorată de 60 pde milioane de ani nu poate fi explicată de filosofia creștină. Cât despre poveștile cu sclavie, cu genocid și alte lucruri minunate din Biblia cea morală, vom vorbi, poate, într-un episod viitor.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: