Marciuc: Nu luăm în calcul să acceptăm propunerile CEO

Adrian Marciuc, preşedinte al comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, din partea sindicatelor, a declarat că nu este luată în calcul posibilitatea de a accepta tăierile propuse de CE Oltenia. Marciuc a declarat că federaţiile sunt „unite“ de aceste probleme, indiferent de trecut, şi că sunt dispuse să recurgă la toate formele de luptă sindicală. Marciuc susţine că ştie că situaţia companiei energetice este dificilă, iar sindicatele sunt deschise la discuţii, dar în nici un caz nu vor accepta să piardă tot.

Reporter: V-aţi împăcat? Toate cele patru federaţii au reuşit să ia o decizie comună. 

Adrian Marciuc: Problemele te unesc. Toate federaţiile au fost de acord. Aţi văzut că am trimis adresele împreună, comunicatul împreună. Am convenit de comun acord aceste lucruri.

Rep.: Aţi hotărât să suspendaţi negocierile, timp în care încercaţi să rezolvaţi prin discuţii cu factorii de răspundere, dar se poate ajunge şi la grevă. Adevărat?

A.M.: Da. Am trimis adrese şi pe la Ministerul Energiei, la Directorat, la Consiliul de Supraveghere, să purtăm discuţii, să vedem, poate reuşim să ajungem la soluţii mai bune pentru angajaţi. Aşteptăm cinci zile după care săptămâna viitoare ne hotărâm, dacă nu se ajunge la o înţelegere continuăm cu toate formele de luptă sindicală. Suntem dispuşi să facem şi un miting de amploare. Vom strânge semnături pentru că se poate ajunge şi la grevă generală, dar noi sperăm să nu ajungem la asta.

Rep.: Şi cei de la Sindicatul Mine Energie Oltenia  (SMEO) au fost de acord?

A.M.: Păi ce să mai facă? Nu au ce să facă.

Rep.: Aţi fi dispuşi să discutaţi acele măsuri propuse de companie, să acceptaţi unele dintre ele?

A.M.: Putem să discutăm. Dar ce ne-au trimis ei nici nu se pune în discuţie. Nici nu putem discuta să acceptăm aşa ceva. Drepturile astea au fost câştigate în ani de zile. Eu ştiu că e o situaţie grea şi la companie, dar nici aşa, să pierdem totul.

Rep.: Care este atmosfera în cariere, în complex?

A.M.: Oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Se uită la noi. Întreabă, îi informăm. Am afişat comunicatul, toate deciziile. Aşteaptă.

Rep.: Sunt dispuşi să recurgă la forme de protest dacă va fi nevoie?

A.M.: Nu cred că va fi cineva care să refuze.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: