Martori amnezici în procesul exploziilor de la Petrila

Procesul în care trei foşti directori ai Exploatării Miniere Petrila sunt judecaţi la Judecătoria Târgu Jiu pentru moartea sau rănirea a 25 de persoane în exploziile produse în noiembrie 2008 a continuat ieri cu audierea a peste 20 de martori, cei mai mulţi dintre ei fiind „amnezici”. Mulţi ori nu mai ştiau nimic, ori nu aveau ce să declare, stârnind o reacţie categorică din partea magistratului care are acest dosar. Judecătorul Liviu Boian a audiat, printre altele, şi angajaţi sau foşti salariaţi responsabili cu măsurarea concentraţiilor de gaze toxice din subteran şi cu monitorizarea acestor informaţii, toţi precizând că „nu au fost probleme” sau că „nu mai îmi amintesc”, magistratul cerând la un moment dat pe un ton imperativ să i se spună adevărul. „Eu vă înţeleg că sunteţi tânăr şi nu aţi văzut nimic, dar chiar aşa să nu fi văzut nimic-... Ce rost aveau controalele dacă nu constataţi nimic, atâta timp cât unii martori spun că erau probleme cu fumul, cu căldura-...Atâta trag de dumneavoastră!  Salvator minier înseamnă să ai şi bărbăţia de a spune adevărul, ori dumneata nu ai aşa ceva” a precizat judecătorul Liviu Boian, către diferiţi martori.

Magistratul a avut o reacţie şi în momentul în care în sala de judecată, la mijlocul audierilor, au fost descoperiţi mai mulţi martori care nu părăsiseră încăperea, deşi li se ceruse expres acest lucru cu câteva ore înainte

Printre cei audiaţi ieri a fost şi un vagonetar, intoxicat cu monoxid de carbon, care a povestit cum şeful EM Petrila i-a cerut în mod expres să nu se ducă la spital pentru ca, astfel, cazul lui să fie muşamalizat. La câteva zile s-au produs însă exploziile şi, apoi, toate „problemele” din urmă au fost răscolite de organele de anchetă, adevărul ieşind de abia acum la suprafaţă.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: