Medicii se aşteaptă la creşterea sarcinilor nedorite

Tinerele care beneficiază prin lege de anticoncepţionale gratuite vor fi nevoite pe viitor să scoată bani din buzunar pentru a-şi asigura contracepţia. Ministerul Sănătăţii nu a mai distribuit contraceptive la cabinetele de planificare familială, de aproximativ 2 luni, contraceptive, iar atunci majoritatea aveau termenul de valabilitate aproape de expirare. Medicii susţin că măsura va duce la creşterea numărului sarcinilor nedorite.

Din cele aproximativ 4.000 de gorjence înscrise la cabinetul de panificare familială, mai mult de jumătate beneficiau, prin lege, de contraceptive gratuite. În cel mai scurt timp, şomerele, elevele şi studentele vor fi nevoite să scoată bani din  buzunar pentru a-şi asigura contracepţia, asta în cazul în care îşi permit acest lucru. S-a ajuns în această situaţie după ce Ministerul Sănătăţii nu a mai distribuit la cabinetele de planificare familială metodele contraceptive care se prescriu gratuit anumitor categorii de femei.

30 de lei, preţul contraceptivelor

Medicii susţin că în aceste condiţii vor creşte considerabil numărul sarcinilor nedorite şi implicit a avorturilor. „Lipsa contraceptivelor care se dădeau gratuit şi anume prezervative, anticoncepţionale, sterilete şi care nu s-au mai primit de la Ministerul Sănătăţii, va avea efecte negative asupra femeilor care beneficiau de aceste metode gratuite de contracepţie prin Programul naţional. Efectele nu se văd acum ci pe viitor când se vor înregistra mai multe sarcini nedorite, copii nedoriţi, avorturi sau de ce nu, va creşte numărul copiilor abandonaţi. Este un lucru foarte rău. Noi după ce le primeam de la minister le dădeam şi medicilor de familie din comunele şi satele îndepărtate de municipiul Târgu-Jiu. Noi mai avem câteva metode contraceptive pe stoc însă rămâne de văzut cât timp ne vor ajunge”, a declarat medicul specialist Marcela Barbărasă.

Ultima dată când s-au primit contraceptive a fost acum două luni, iar atunci majoritatea aveau termenul de valabilitate aproape de expirare. Preţul anticoncepţionalelor variază între 15 şi 60 de lei în funcţie de calitatea şi de firma producătoare.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: