Microcarierele, luate la control de Garda de Mediu

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj au luat la verificări mai toate microcarierele din judeţ în scopul identificării eventualelor nereguli. Aceştia nu au fost însă puşi în situaţia de a aplica sancţiuni, deşi recunosc că impactul deschiderii atâtor microcariere afectează serios calitatea mediului înconjurător.

Microcarierele, majoritatea apărute peste noapte, au fost luate săptămâna trecută la verificări de către reprezentanţii Gărzii de Mediu în urma unei acţiuni care are loc an de an. Comisarii Gărzii de Mediu spun că principalul motiv pentru care au ales să facă controale tocmai acum este faptul că tot mai multe cariere aplică măsura şomajului tehnic. „Am considerat că este un moment prielnic pentru că se tot aude de această măsură a şomajului tehnic în partea asta a mineritului. Astfel de acţiuni sunt planificate an de an pe partea de minerit, iar anul acesta am hotărât să fie în perioada asta”, a declarat Simona Cornea, comisar şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Printre microcarierele verificate se numără cariera Seciuri din comuna Prigoria, cariera Rovinari, Tismana, Roşiuţa dar şi cariere ce au ca activitate extragerea pietrei din oraşul Bumbeşti Jiu, localitatea Porceni. „În principiu, au fost cariere mici ca Seciuri, Roşiuţa sau Tismana. Noi am mers la faţa locului, am văzut activitatea fiecăreia. Au fost atât cariere de extracţie a cărbunelui cât şi de extracţie a agregatelor, pietrei şi altele”, a precizat Simona Cornea. Chiar dacă astfel de microcariere sunt foarte răspândite în judeţul nostru şi activitatea acestora afectează în unele cazuri iremediabil mediul, reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj nu au aplicat nicio sancţiune. „Am impus o serie de măsuri, dar sancţiuni nu a fost cazul. Este adevărat că mediul poate fi afectat de deschiderea acestora însă la deschidere li se impun o serie de măsuri şi garanţii că vor reface terenul afectat, practic un program de refacere. Eu, cel puţin, nu am întâlnit să închidă microcariera şi să lase terenul aşa”, a declarat Simona Cornea.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: