Mieii pentru consumul propriu vor putea fi sacrificaţi tradiţional

Ţăranii gorjenii îşi vor putea sacrifica mieii în mod tradiţional, cu 10 zile înainte de Paşte, fără teama de a fi sancţionaţi  de autorităţi. Astfel, s-a renunţat la metoda ce presupunea asomarea animalelor înainte de tăiere cu ajutorul unui pistol cu glonţ captiv, al cărui preţ varia între 5o şi 200 de Euro.

Mieii destinaţi comercializării vor fi sacrificaţi conform normelor Uniunii Europene prin asomare în locuri special amenajate. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a început pregătirile pentru ca procesul de sacrificare a mieilor destinaţi consumului public să se desfăşoare în condiţii normale. Dr. Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, ne-a declarat: „În momentul de faţă, medicii veterinari din judeţ efectuează controale în gospodării, în vederea verificării stării de sănătate a ovinelor şi bovinelor, investigaţiile făcându-se în urma recoltării unor probe de sânge. Nu s-a descoperit niciun fel de boală infecţioasă la cele două specii de animale. Mieii contactează foarte greu o boală infecţioasă deoarece se sacrifică la o vârstă foarte tânără“.

De asemenea, Iliuţă a mai precizat: „Se pare că reprezentanţii Comisei Europene au înţeles că ţăranul român nu are posibilităţi de a creşte animalele ca în alte state europene. Aşadar omul care vrea să taie un miel de Paşte la el în curte, îl poate sacrifica în mod tradiţional fără niciun fel de problemă".

Primăriile din Gorj dispun de asomatoare

Edilii locali din Gorj şi-au achiziţionat din timp asomatoare. Primăriile din Târgu Jiu, Novaci, Motru şi Rovinari au solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj să asigure personal specializat în vederea supravegherii procesului de asomare a mieilor înainte de sacrificare. Sacrificările se pot face în orice loc amenajat de primării unde există apă curentă şi canalizare. Abatoarele închise pentru modernizare vor putea fi deschise temporar, pentru tăierea mieilor, cu o săptămână înainte de Paşte.

Ciobanii vor plăti o taxă pentru fiecare miel vândut

Cheltuielile generate de sacrificarea mieilor prin asomare vor fi suportate de către primării care la rândul lor vor percepe ciobanilor o taxă pentru fiecare miel comercializat. Ţăranii care vor să-şi vândă mieii în Piaţa Litovoi din Târgu Jiu, în zona Pieţei Centrale vor fi nevoiţi să plătească Primăriei o taxă de 6,8 RON pentru fiecare miel vândut, după cum a precizat Ramona Evulescu,  purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu. Mieii destinaţi consumului public vor fi ştampilaţi cu o marcă de sănătate, în urma examinărilor făcute de medicii veterinari.

Producătorii vor cunoaşte normele europene

Micii intreprinzători vor fi informaţi cu privire la normele europene ce vizează vânzarea produselor de origine animală. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa      Alimentelor Gorj vor demara campanii de informare în pieţele şi târgurile din judeţ. Producătorii vor lua la cunoştiinţă noile prevederi legale pe care vor trebui să le respecte pentru a comercializa produse de origine animală. Cu ocazia campanilor de informare, inspectorii DSVA vor împărţi pliante şi mânuşi din plastic întreprinzătorilor.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: