Mii de gorjeni ar putea fi nevoiți să-și schimbe actele

Ceea ce s-a dorit a fi o omagiere a unui erou căzut la datorie s-a transformat într-o încurcătură. S-a ajuns aici după ce autoritățile din Târgu Jiu au schimbat denumirea unei străzi, dar au greșit numele eroului. Greșeala au constatat-o abia după ce familia acestuia a sesizat municipalitatea. Acum se caută soluții pentru ca locatarii din zonă să nu fie nevoiți să-și schimbe documentele când se va corecta numele străzii.

De mai bine de 20 de ani, o stradă din zona Pieței Mici poartă numele Sublocotenent Gheorghe Bărboi. A fost decizia prin care autoritățile locale au vrut să aducă un omagiu eroului jandarm Dumitru Bărboi, din Vlăduleni, județul Gorj, care a murit împușcat în timpul Revoluției din 1989.

Au greșit însă numele și municipalitatea a aflat de curând când a fost sesizată chiar de Gheorghe Bărboi, fratele eroului. „Nu știu cine a fost atunci când s-a denumit strada așa, dar a fost o eroare. Ei au luat inițiala tatălui, au scris Gheorghe Dumitru Bărboi și au pus doar Gheorghe Bărboi. Am discutat cu domnul primar. O să-i duc niște documente ca să treacă prin Consiliu această schimbare. Problema este cu locatarii, că vor trebui să schimbe actele. Strada își poate schimba denumirea doar la solicitarea mea. Voi mai duce niște documente la primărie, voi face o solicitare și va fi supusă în Consiliu. Cel mai rău este pentru oamenii de acolo că vor trebui să își schimbe actele. Vom vedea ce va fi”, a spus Gheorghe Bărboi, fratele eroului jandarm Dumitru Bărboi.

Autoritățile caută o variantă ca să corecteze greșeala, dar nici să nu îi pună pe localnicii din zonă într-o situație prea grea ținând cont că vor fi nevoiți să schimbe toate documentele odată ce numele străzii se va schimba. „E o problemă pentru că este un act normativ emis în anii 90, de care am luat la cunoștință de la fratele defunctului erou. S-a emis hotărârea de Consiliu Local ținând cont de faptul că pe fratele și tatăl eroului îi chema tot Gheorghe, când s-a făcut transcrierea de pe document pe proiectul de hotărâre, a fost preluat în mod eronat. Vorbim de un cartier destul de mare din Târgu Jiu. Poate că au fost emise zeci de mii de acte în ultimii 20 de ani și nu aș vrea să îi pun pe cetățeni într-o situație extrem de dificilă”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

Împreună cu cei de la Direcția de Evidență a Populației, edilul a explicat că va căuta cea mai bună soluție astfel încât oamenii să nu aibă de suferit și să aibă la dispoziție o perioadă de timp mai mare ca să-și schimbe actele cu noua adresă odată ce va fi votată o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. “Toate documentele emise în această perioadă de 20 de ani, la un moment dat, ar trebui să fie modificate. Am luat legătura cu directorul de la Direcția de Evidență a Populației din cadrul Primăriei Târgu Jiu, care să propună o soluție. Chiar dacă vom face modificarea corectă, pentru că vorbim de un erou al României, trebuie să lăsăm posibilitatea cetățenilor care locuiesc în acea zonă să își poată preschimba toate documentele într-o perioadă mai lungă de timp. Nu pot să dau de pe o zi pe alta pentru că sunt sume foarte mari pe care oamenii ar trebui să le dea pentru preschimbarea acestor documente”, a mai spus Romanescu.

Pentru locatarii din zonă, vestea le-a stârnit revolta. „Să ne facă primăria buletinele fără să mai dăm noi un ban dacă ne schimbă numele străzii. După atâția ani, abia acum vor să corecteze greșeala? Să vină și să ne facă ei actele, noi nu ne mai ducem să stăm la coadă”, a spus un bărbat care locuiește în zonă. „Să corecteze numele dacă tot au vrut să comemoreze acel erou, dar să nu ne pună pe noi să ne chinuim cu actele, să găsească ei o variantă”, a spus un alt bărbat din zonă.

Vizualizări: 3,376

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: