Mii de gorjeni, bolnavi de ciroză. Cauza: transfuziile din ‘90

Situaţie îngrijorătoare la nivelul judeţului Gorj! Mii de gorjeni au aflat că au ciroză, boala fiind contactată în urma transfuziilor făcute înainte de 1992. Pe acea vreme nu exista aparatură pentru analiza sângelui şi de cele mai multe ori donatorii erau infestaţi cu virus hepatic. Acum, după 20 de ani, descoperă că au ciroză. Directorul medical al spitalului, Cristina Căliman, avertizează că numărul bolnavilor este foarte mare, mulţi dintre ei nu ştiu că suferă de ciroză.

Una dintre pacientele internate în secţia Medicală spune că a avut nevoie de o transfuzie înainte de Revoluţie după ce s-a operat de fibrom. Acum patru ani a descoperit că are ciroză. „Am avut nevoie de o transfuzie înainte de Revoluţie. M-am operat de fibrom. Aveam atunci până în 30 de ani. În urmă cu patru ani mi se făcea rău foarte des. Mi-am făcut analize, dar îmi ieşeau bine. La analize mai amănunţite medicii au descoperit că am ciroză. Am mai stat însă un an până când cei de la CAS mi-au făcut dosarul pentru că tratamentul este foarte scump. 5000 de lei pe lună. Am fost infestată cel mai probabil de la acele transfuzii, pentru că pe vremea aia nu se făceau analize la sânge”, povesteşte pacienta.

Căliman: Numărul cazurilor este mult mai mare

Directorul medical al Spitalului Judeţean, Cristina Căliman, spune că de fapt numărul celor infestaţi cu virus hepatic este mult mai mare decât statistica existentă, mulţi însă nu au descoperit. „La nivelul judeţului Gorj sunt mii de astfel de cazuri şi se întâlnesc în special la persoanele în vârstă. Aparatura pentru testarea sângelui există din 1996, iar aceste transfuzii au fost făcute înainte de 1992”, spune Cristima Căliman, director medical în cadrul Spitalului Judeţean.

BOALĂ

Hepatita C este o problema de sanatate ce a aparut dupa 1990, odata cu descoperirea acestui virus. Anterior acestei date exista notiunea de hepatita non-A, non-B. Reprezinta o problema importanta deoarece descoperim acum cazuri de hepatita cronica datorate unor transfuzii efectuate inainte de cunoasterea si testatrea acestui virus.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: