Mii de gorjeni şi-au pierdut deja cardurile de sănătate

Cardul de sănătate nu a devenit încă obligatoriu, însă aproximativ 3.000 de gorjeni au şi pierdut dovada de asigurat. Potrivit conducerii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) Gorj, oamenii vor trebui să scoată din buzunar câte 15 de lei pentru duplicat. Cei care nu au intrat în posesia cardurilor de sănătate din vina Poştei Române nu vor mai plăti taxă pentru eliberarea duplicatului.

Aproximativ 80% dintre asiguraţii gorjeni şi-au activat cardurile de sănătate. „Cel mai probabil, de la 1 august nu se vor mai face decontări decât pe baza cardului de sănătate. La nivelul judeţului Gorj, avem aproape 164.000 din ele deja activate, deci un procent de aproape 80%, ceea ce ne situează pe locuri fruntaşe la nivel naţional. Foarte, foarte multe din servicii sunt făcute numai pe baza cardului”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj. Există totuşi şi cazuri în care oamenii au refuzat ori au pierdut cardul de sănătate. „Sunt sub 100 de persoane care au refuzat cardul de sănătate, în ultimele trei săptămâni nu am mai primit nici o cerere de refuz. Din păcate avem în jur de 3000 de cereri pentru duplicate. Este vorba despre carduri care nu au fost emise şi carduri care au fost pierdute. Procentual sunt foarte puţine, dar ca număr sunt foarte mulţi oameni care le-au rătăcit. Mulţi dintre ei au reclamat în prima fază că nu au ajuns din cauza Poştei Române, după care au revenit şi au spus că le-au pierdut. Au fost şi trei carduri defecte, care au fost returnate”, spune Daniel Bondoc.

Pentru eliberarea duplicatului trebuie plătită o taxă de 15 lei. „Această sumă se plăteşte numai în situaţia în care vina aparţine asiguratului, cardul a fost deteriorat sau pierdut. În condiţiile în care cardul a fost defect sau nu a ajuns la om din vina Poşte Române, nu se plăteşte taxa de duplicat”, a precizat Bondoc.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: