Mii de mineri şi energeticieni la miting - live text

18.20: Protestul salariaţilor CE Oltenia a luat sfârşit. Oamenii sunt îndemnaţi să meargă în ordine către mijloacele de transport şi să nu răspundă la provocări.

18.26: Ia cuvântul Mihai Nanu, sudor la cariera Poiana. Spune că are două mii de lei salariu şi le cere liderilor să nu semneze noul Contract Colectiv de Muncă dacă se pierde un singur leu la salariu. Acesta face apel la toţi salariaţii CEO să participe la proteste.

18.24: O să vă consultăm în zilele viitoare, pentru a stabili cum vom continua protestele. GREVĂ GENERALĂ, strigă piaţa.

18.23: Dacă Ponta nu poate rezolva problemele, vom merge mai departe, la preşedintele Iohannis, a spus Dan Pârvulescu.

18.22: Piaţa strigă: Iohannis, Iohannis!

18.20: Dan Pârvulescu, preşedintele minerilor de la Peşteana, întreabă piaţa cine e primul vinovat pentru situaţia în care a ajuns complexul. „Ciurel!”, răspunde piaţa. Cine e vinovat de legile din energie, care ne-au adus aici. Noi sau Ponta? „Jos Ponta!”, strigă piaţa.

18.17: Doru Crăete, lider sindical: Călinoiu, lasă-ne, ia-ţi acasă vicele! Crăete face glume pe seama greşelilor de exprimare care îi sunt specifice preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj şi aminteşte că i-a zis de două ori Fonta lui Ponta.

18.15: Sindicalistul Ioan Feurdean, de la FNME, le spune oamenilor cine are de câştigat dacă bugetul trece aşa cum a fost propus. „Ciurel şi directorii, cărora le cresc veniturile cu 25%”.

18.10: Mitrescu le cere salariaţilor să nu mai rămână în sindicatul fantomă al administraţiei – SMEO. Minerii strigă: UNITATE! Mitrescu promite că FNME va rămâne alături de oameni, la fel şi o parte din sindicatele afiliate la Univers.

18.08: Peste 4.000 de mii de mineri şi energeticieni scandează: JOS CĂLINOIU!

18.07: Mitrescu vorbeşte de liderii care şi-au îndemnat salariaţii să nu participe la miting. Piaţa strigă: Trădătorii! „Problema nu e la ANRE, ci la Ponta. Jos Ponta, că eşti mincinos”, strigă Mitrescu.

18.05: Constantin Mitrescu, preşedintele Sindicatului Energia Rovinari, le spune încă o dată minerilor şi energeticienilor care sunt drepturile pe care administraţia vrea să le taie, dar şi despre drepturile pierdute anul trecut.

18:00: Roşca face apel la politicieni să nu-l mai susţină pe Ciurel şi să asculte ce au de spus minerii şi energeticienii care sunt în piaţă.

17.59: Nelu Roşca: Au vrut să mă intimideze şi pe mine, dar nu au reuşit. De când a venit actuala conducere, nu a pus un leu la salarii, doar a minţit. A învrăjbit salariaţii. Şi pentru asta: Jos Ciurel!

17.15: Nelu Roşca, lider sindical la Cariera Roşiuţa, strigă: Jos Ciurel! Jos Ciurel! Să se audă până la Bucureşti. Piaţa strigă Jos Ciurel! Roşca le cere să strige mai tare şi strigă cu ei: Jos Ciurel!

17.50: Nicolae Bădiţa, lider sindical în zona Motru, acuză administraţia că vrea să taie cota de cărbune. „Parcă noi am lucra la fabrica de tricotaje. Demisia!”

17.45: Minerii cer guvernului să asigure alternative economice şi sociale acolo unde vor fi închise cariere sau grupuri energetice.

17.35: Se face prezenţa sindicatelor. Acolo unde liderii lipsesc, piaţa reacţionează cu „Huoo!”

17.32: Constantin Creţan, lider sindical, îi felicită pe cei care au venit în piaţă şi nu au trădat, aşa cum au făcut unii lideri manipulaţi de administraţie. „Vreau să vă vorbesc de un derbedeu şi o lichea. Din cauza notelor informative ale lui Ruşeţ, eu am ajuns la închisoare (n.r. – pentru participarea la mineriada din 1999), iar el a ajuns colonel”.

17.30: Pentru prima dată de la începerea protestelor, liderii sindicali lansează acuzaţii şi la adresa prefectului Alin Văcaru, reprezentantul guvernului în teritoriu. Piaţa strigă: Jos Ponta!

17.26:  PROPUNERE – Liderul sindical Petre Mămăligă propune ca fiecare miner şi energetician să doneze şase euro, pentru a fi plătită clauza de reziliere de o sută de mii de euro pentru demiterea lui Ciurel. CE Oltenia are aproape 19.000 de salariaţi.

17.22: Liderul sindical Petre Mămăligă face şi el un apel la unitate. „Ne-au acuzat că protestul nostru este unul politic. Noi protestăm împotriva unei conduceri care a fost impusă politic. (…) După doi ani de când conduce această echipă, am ajuns în mocirlă”. Piaţa strigă: Jos Ciurel!

17.20: Marin Golea, lider sindical în bazinul Rovinari, vorbeşte de unitatea de care trebuie să dea dovadă salariaţii CE Oltenia.„Spune că e deranjant pentru familia lui să strigăm Jos Ciurel! Dar pentru familiile noastre cum e dacă ne taie salariile? Până acum am cerut doar să nu ni se taie salariile, să rămână ca anul trecut, dar din cauza comportamentului administraţiei vom negocia mai dur. Vrem bani în plus”. Piaţa strigă: Jos Ciurel!

17.16: Piaţa strigă: DNA, DNA, când ajungi la şandrama! Minerii îl ironizează pe Victor Ponta, care a spus în campania electorală că el este cel care a salvat şandramaua de la închidere, vorbind de Complexul Energetic Oltenia.

17.15: Marciuc vorbeşte despre presiunile administraţiei: „După primul protest ne-au tăiat cotizaţiile, după al doilea vor să ne ia sediul sindicatului din Jilţ. Peste două săptămâni vom fi şi mai mulţi. Conducerea să plece!”

17.12: Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte Federaţia Univers, îi felicită pe mineri şi energeticienii că au venit în număr aşa de mare. „În comisia de negociere, cei din administraţie făceau pariu că nu vom fi o mie de oameni. Aţi venit aici pentru drepturile dumneavoastră. Am văzut aici oameni şi de la sindicatele de la care liderii au anunţat că nu mai vin. Oameni care nu au ascultat de liderii lor şi au venit în piaţă”.

17.10: Primele scandări ale protestatarilor sunt „Unitate!” şi „Jos Ciurel!”

17.05: Peste 4000 mii de mineri şi energeticieni - angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia - protestează în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, ca reacţie la intenţia administraţiei de a concedia mii de salariaţi, dar şi de a reduce veniturile celor rămaşi. Oamenii au ieşit în stradă în ciuda presiunilor puse de directori în ultimele două zile, salariaţii fiind ameninţaţi cu concedierea. Este al treilea miting de amploare organizat de la începutul anului, în care minerii şi energeticienii cer demisia managerului Laurenţiu Ciurel.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: