Milioane pentru rețele noi de apă. Unde ajung banii!
Trei localități din Gorj sunt în curs de contractare în momentul de față a unor investiții estimate la câteva milioane de lei fiecare, în urma cărora vor fi realizate noi rețele de apă în sistem integrat, ceea ce presupune inclusiv construirea rețelelor de canalizare și a unor stații de tratare și epurare a apelor uzate.
Administrația Fondului de Mediu, condusă de gorjeanul Claudiu Preoteasa, are în curs de contractare realizarea unor astfel de rețele complexe la Bălești, în satul Tămășești, dar și la Samarinești, pentru satele Samarinești, Boca și Valea Bisericii. Peste 4,3 milioane de lei costă primul proiect, iar în cel de-al doilea caz investiția este estimată la peste 5,1 milioane.
Peste 4,6 milioane de lei vor fi alocați și la Turceni, pentru satul Murgești, unde, de asemenea, va fi înființată o rețea de canalizare și o stație de epurare. Un proiect cu o valoare și mai mare, de aproape 6,2 milioane lei, este deja în curs de derulare la Logrești, pentru mai multe sate de aici, AFM alocând sute de mii de lei și pentru înființarea unor parcuri la Crușeț, Motru și Runcu. De asemenea, aproape 1,3 milioane lei au fost alocați pentru realizarea amenajării insuliței de pe râul Jiu, parcul realizat aici fiind admirat de toată lumea, mai ales că, până nu de mult politicienii locali se certau în campaniile electorale pe modul în care trebuia amenajat locul respectiv.
Directorul Claudiu Preoteasa spune că în această primăvară va fi reluată finanțarea și la proiectul Casa Verde, în cadrul căruia aproape 400 de gorjeni au depus în 2011 cereri pentru a primi fonduri cu care să își înlocuiască sau completeze sistemele clasice de încălzire cu altele bazate pe energie regenerabilă, aproape jumătate dintre dosare fiind deja analizate și aprobate. Din păcate, nicio primărie din județ nu a depus în 2011 proiecte pentru a primi acum fonduri cu care să realizeze piste pentru bicicliști sau să efectueze împădurirea unor terenuri agricole degradate. „E adevărat, nicio autoritate locală nu a depus nici măcar un singur proiect pentru aceste două categorii de finanțări. Am avut discuții cu primarii din județ și mi s-a spus că nu ar fi avut posibilitatea să asigure partea proprie de cofinanțare, dar cred că măcar la proiectele pentru împădurirea terenurilor agricole degradate se putea face ceva pe linia aceasta”, spune directorul AFM Claudiu Preoteasa.
Vizualizări: 170
Distribuie Trimite pe WhatsApp