Milioanele de absenţe ale elevilor gorjeni, şterse cu cartele

Elevii gorjeni sunt chiulangii de meserie. Aceştia au ajuns la performanţa de a strânge în ultimii trei ani de şcoală peste şase milioane de absenţe. Cei mai antrenaţi sunt elevii de liceu, care nu se simt bine dacă într-un an nu chiulesc de peste un milion şi jumătate de ori. Pentru că învăţământul de zece clase este oricum obligatoriu, aceştia nu îşi fac probleme că vor fi exmatriculaţi din cauza sutelor de absenţe încasate. Noua găselniţă a Ministerului Educaţiei, de introducere în şcoli a sistemelor de acces în şcoli pe bază de cartele, pentru a preveni absenteismul, nu este o noutate pentru elevii gorjeni, acestea existând la unităţile din municipiul Târgu Jiu de doi ani de zile.

Numai dacă elevii sunt închişi în şcoală poate fi prevenit absenteismul şcolar, care a dobândit proporţii uriaşe în judeţul Gorj. În ultimii trei ani de zile de şcoală elevii gorjeni au înregistrat peste şase milioane de absenţe, strângând câte două milioane pe an. Anul trecut, de exemplu, cei 51.518 elevi au absentat de 2.117.811 ori, adică câteva sute de ani. Cei din ciclul primar au înregistrat 60.696 absenţe, cei de la gimnaziu au chiulit de 519.298, iar elevii antrenaţi de la liceu au absentat de 1.537.817 ori. Recordurile elevilor în ceea ce priveşte chiulurile elevilor, care în acest an au obţinut şi note catastrofale la bacalaureat, i-au pus pe gânduri şi pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei, care intenţionează ca din această toamnă să introducă un sistem pe bază de cartelă, care să-i ponteze pe elevi.

Cartele la „Alexandru Ştefulescu”

Sistemele care permit accesul în şcoală a elevilor pe bază de cartele nu mai sunt o noutate în Gorj. Un astfel de sistem a fost implementat în urmă cu doi ani de zile la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu, însă acesta nu centralizează şi absenţele elevilor. Directorul instituţiei, Aurel Popescu, spune că fiecare elev din această unitate deţine o cartelă cu fotografie, care îi permite accesul în şcoală după ce este trecută printr-un dispozitiv. Cu toate că în acest fel nu se ţine evidenţa elevilor care intră şi ies din şcoală, sistemul poate fi îmbunătăţit, putându-se transforma şi în cartele de pontaj. „Firma care a montat aceste dispozitive ne-a spus că se pot face şi cartele de pontaj, pentru a vedea dacă cineva a lipsit, deci sistemul poate fi îmbunătăţit. Până acum nu aveam un cadru legal pentru a pune în practică acest lucru. Ar fi însemnat o violare a intimităţii cadrelor didactice şi a elevilor. Pentru noi va fi mai uşor să facem acest pas pentru că avem deja montat acest dispozitiv. În fiecare an, elevii care intră în clasa I preiau cartelele de la cei care termină clasa a VIII-a”, spune Aurel Popescu.

Buton de panică

Tot pentru siguranţa elevilor, la propunerea asociaţiei de părinţi,  s-a instalat în această şcoală un buton de panică, care a fost folosit până acum de două ori. „De două ori am apăsat acest buton şi în câteva minute un echipaj de la Poliţia Comunitară s-a deplasat la noi la şcoală. În cele două situaţii era vorba despre elevi de liceu, unii dintre ei foşti elevi ai şcolii, care încercau să intre la noi în unitate. De asemenea, mai avem montate şi camere de supraveghere”, mai precizează directorul Aurel Popescu.

TERMEN

Justin Paralescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj spune că deşi acest proiect a fost prezentat de Ministerul Educaţiei, nu se ştie exact când va fi implementat în şcoli.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: