Militaru: Cu datorii mari, CEO este o pradă uşoară!

Alte întrebări fără răspuns, dacă judecăm după declaraţia deputatului din zona Motru Severus Militaru, care atrage atenţia asupra unor noi probleme din Complexul Energetic Oltenia. Militaru spune că deşi CEO vinde acum tona de cărbune cu 64 de lei, la anul o va vinde cu 50 de lei!! Acesta continuă şi acuză angajări politice la Minprest şi CEO. De asemenea, Militaru sugerează că societatea are deja câteva găuri create de societăţi cărora le furnizează cărbune şi aminteşte că Guvernul va privatiza companiile cu probleme financiare.

Deputatul Militaru nu înţelege de ce CEO va vinde cărbunele la un preţ aşa mic. Acesta spune că un cost unitar de 50 lei/tona înseamnă o reducere de peste 20% a cheltuielilor pe buget. Acesta vrea să ştie de unde vor face aceste reduceri de cheltuieli şi se întreabă dacă nu cumva vor fi reduceri masive de personal.  „Când s-a înfiinţat CEO, costul unitar pe tona de cărbune, pe care era fundamentat bugetul, era 58 lei, acum este 64 lei/tona, au crescut cheltuielile enorm pentru ca s-au făcut angajări si in CEO si in ceea ce priveşte bugetele de la Minprest, unde si-au pus oamenii in funcţii si la fel au făcut foarte multe angajări ale soţiilor de şefi, plus alte contracte care s-au dus către firmele de partid“, spune acesta. Militaru a spus că a primit sesizări despre acest lucru, angajări masive TESA în ultima perioadă la CEO şi Minprest şi că cei care conduc azi CEO trebuie să explice aceste acuzaţii. „Să demonstreze că nu au angajat sau că au angajat, dar nu TESA, ci personal muncitor, respectând criteriile legale, prevăzute in CCM, gen moartea unui angajat si este angajat copilul sau expropriere“.

Militaru mai spune că, în cazul unor concedieri, primii pe lista neagră vor fi angajaţii mai vechi: „Doar conducerea USL a CEO nu a dat curs angajărilor de rude şi prieteni ca să-i dea afara în primăvară“. 

Mii de miliarde datorii în oraşele cu şef PSD

Severus Militaru a atacat şi o altă problemă. A sumelor foarte mari pe care CEO le are de recuperat, fie de la RAAN, fie de la Govora, miliarde de lei noi: „Se livrează cărbune la RAAN, unde preşedintele CJ este Duicu de la PSD, unde s-a ajuns la o datorie de peste 1000 miliarde deşi la momentul constituirii CEO acesta nu mai avea datorii. Se livrează cărbune la Govora, unde este preşedinte domnul Calea, tot de la PSD, unde datoria trece de 700 de miliarde“. Militaru mai spune că preluarea de către CEO a termoficării din Craiova  înseamnă ca cele 1000 miliarde, datorie neîncasată de vechiul SNLO de la aceasta, dar mai ales cele peste 800 miliarde penalităţi nu se vor mai recupera niciodată nici la Bugetul de stat si nici de către CEO.

În concluzie, cu atâţia bani de recuperat, CEO ar deveni o pradă uşoară.  "Nu este exclus ca aceste datorii sa se acumuleze voit, cât mai multe datorii la CEO, având în vedere angajamentul scris al guvernului Ponta de a privatiza urgent şi majoritar CEO. Complexul fiind pe profit, preţul pe care ar trebui sa-l plătească un investitor privat pentru acesta nu ar putea sa fie foarte mic, fiindca ar bate la ochi“, zice Militaru. 

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: