Militaru solicită adoptarea urgentă a codurilor de procedură

Deputatul Severus Militaru le-a reamintit ieri parlamentarilor că se apropie data scadentă pentru raportul pe justiţie al Comisiei Europene pentru ţara noastră. Soarta unei evaluări pozitive a ţării noastre depinde de respectarea calendarului, din care face parte şi sarcina Parlamentului de a finaliza şi adopta codurile de procedură, civilă şi penală, poate chiar până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Dacă timpul nu va permite, Militaru le-a propus politicienilor o sesiune extraordinară la începutul lunii iulie, numai pentru adoptarea codurilor.     

Raportul intermediar al Comisiei UE, cu recomandări şi evaluări, este cunoscut de la începutul primăverii, iar textul final va fi prezentat în această vară. Datorită provocărilor economice la care este supusă şi ţara noastră, Parlamentul nu a mai acordat atenţia cuvenită continuării reformelor în justiţie, deşi România se află în continuare sub lupa UE în privinţa acestui domeniu şi a luptei împotriva corupţiei.

Neajunsurile acestor domenii trenează tocmai de la aderarea ţării noastre la comunitatea europeană. Guvernul s-a angajat atunci în combaterea corupţiei şi la o reformă eficientă în justiţie. Un an mai târziu, în loc de rezultatele aşteptate, Comisia Europeană a sesizat întârzieri mari în ceea ce priveşte reformarea actului de justiţie şi nimic convingător în lupta împotriva corupţiei, mai ales la nivel înalt. Între timp, România şi-a reluat angajamentul pentru aceste două obiective. Deputatul gorjean este  convins că adoptarea celor două coduri de procedură va reprezenta un moment istoric, care va reda credibilitatea actului de împărţire a dreptăţii, dar a atras atenţia că, odată cu aceasta, priorităţile vor trebui îndreptate către resursele umane din justiţie şi către stimularea performanţei în acest sector.

Noul cod de procedură penală aduce schimbări în competenţa tribunalelor şi judecătoriilor şi prevede instituţii noi, precum judecătorul de libertăţi, în a cărui sarcină vor sta măsurile ce afectează drepturile şi libertăţile individuale, sau judecătorul de cameră preliminară, care va verifica legalitatea şi temeinicia actului de trimitere în judecată. Dispoziţiile codului de procedură civilă au în vedere eficientizarea actului de justiţie prin eliminarea tergiversării cauzelor, schimbând totodată concepţia procesului civil în sensul că cercetarea se va face în camera de consiliu.

Aplicarea celor două coduri ar trebui să devină certă de la 1 ianuarie 2011.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: