Minprest îşi trimite sute de angajaţi în concedii fără plată

Circa 700 de angajaţi ai firmei Minprest SA Rovinari vor fi trimişi în lunile februarie şi martie, temporar, în concedii fără plată, măsura urmând să îl afecteze inclusiv pe directorul general al societăţii, Florin Şarapatin. Acesta pleacă şi el acasă, chiar dacă subordonaţii îi reproşează că lui îi convine să nu lucreze o perioadă, ţinând cont de salariul de şef pe care îl are.

Minprest SA nu a fost niciodată o societate cu o situaţie financiară extraordinară şi asta din simplul fapt că blocajul din minerit nu i-a permis să îşi încaseze facturile la termen, aşa cum ar fi fost normal. Facturile neîncasate s-au tot adunat, la fel ca şi datoriile societăţii, şi acum s-a ajuns în situaţia în care muncitorilor să li se spună că, pentru a nu fi trimişi aproape toţi acasă pentru totdeauna e mai bine, pentru moment, să accepte varianta unor concedii fără plată. Directorul general Florin Şarapatin spune că inclusiv el va merge pentru circa 15 zile lucrătoare în concediu fără plată, pentru a le arăta angajaţilor societăţii că decizia respectivă nu se aplică doar personalului de rând. „N-am vrut să se creeze impresia că luăm o asemenea măsură doar pentru oamenii de jos. Şi noi cei din conducere vom merge acasă, deşi este o situaţie neplăcută. Ştiu că oamenii ne reproşează că salariile noastre sunt mai mari decât ale lor şi că pentru noi nu ar conta prea mult perioada aceasta, dar nu e chiar aşa”, spune Şarapatin.

În fără plată, prin rotaţie

Conform acestuia, salariaţii vor fi trimişi acasă prin rotaţie, în funcţie de programul de lucru al fiecăruia şi de fondurile disponibile în conturile societăţii. Astfel, unii muncitori vor rămâne acasă câte 10 zile lucrătoare în februarie şi 5 în martie, în timp ce alţii vor avea concediu neplătit câte 7 zile în fiecare din cele două luni. Directorul general speră ca societatea să nu ajungă apoi în situaţia de a-şi reduce numărul de angajaţi pentru că şi aceasta este o variantă de luat în calcul în contextul în care criza economică se menţină. „Noi am plătit la societate mai bine decât la firmele private care ne concurează pe piaţă. Salariul nu este foarte mare, este minimul pe economie, dar am acordat vechimea distinct, am oferit şi bonuri şi prime de vacanţă, în măsura posibilităţilor. Una peste alta, faţă de un particular, la noi un muncitor ia cu 30-40% mai mult. Firma privată plăteşte cu salariul minim pe economie şi nimic mai mult”, declară Şarapatin.

Minprest SA Rovinari are circa 1200 de angajaţi şi prestează diferite servicii pentru exploatările miniere din Gorj, inclusiv pentru complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Directorul general Florin Şarapatin afirmă că societatea are bani de încasat pentru serviciile prestate, dar blocajul financiar existent în sectorul minier, în special <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, generează probleme suplimentare în asigurarea fondurilor necesare plăţii muncitorilor.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: