Mituri demitizate despre mâncare, cu un doctor bun

Cel mai aberant la cetăţenii anti-vaccin mi se pare că au pretenţia că se pricep mai bine decât doctorii la medicină. Şi au argumente pentru asta. Spun: ”Noi citim chestii noi, chestii pe care doctorii nu le citesc, pentru că ei sunt blocaţi în manualele lor vechi şi depăşite”. Ce imbecilitate! Cei mai mulţi doctori (ca toţi oamenii, de altfel) citesc constant, unii chiar cu religiozitate, lucrări nou apărute, cu atât mai mult cu cât sunt în domeniul lor de activitate. Doctorii, cel puţin cei tineri, sunt oameni foarte deschiși, onești și plăcuți. Doctorița de la o clinică privată la care am fost eu să-mi fac un consult, de pildă, mi-a demontat punct cu punct aproape toate prejudecățile (multe venite chiar de la medici) cu care am crescut.

Mi-a zis că ouăle sunt cel mai bun aliment de pe pământ, de pildă. Că sunt o sursă ideală de ”multivitamine”, foarte hrănitoare și, mai ales, este complet fals că ar fi rele pentru inimă, deoarece ouăle au colesterol ”din ăla bun”, nu rău. Pe scurt, mi-a zis că studiile arată că 90% dintre oameni mănâncă PREA PUȚINE ouă.

Și nu s-a oprit la ouă. Doctorița cea drăguță a continuat tirada la adresa tiranilor și mi-a suprimat orice dubiu pe care îl aveam în legătură cu carnea, lactatele sau cafeaua. Cafea care, apropo, reduce cu 80% șansele de boli ale ficatului, cu 50% pe cele de Alzheimer sau Parkinson și 67% pe cele de diabet de tip 2, având în vedere antioxidanții pe care îi conține din belșug. De asemenea, grăsimile nu sunt deloc rele pentru organism. Din contră. Ideea este, desigur, să nu faci excese de nici un fel. Și să duci un stil de viață armonios în general, nu doar din punct de vedere alimentar. În mod evident, dacă nu faci nimic altceva decât să stai cu curul pe un scaun sau pe canapea toată ziua, îți faci rău ție însuți indiferent de ce ai mânca. Pentru că organismul uman este făcut să funcționeze perfect cu toate lucrurile care ne plac, dar nu în condiții de sedentarism extrem, condițiile în care ”o ardem” (de fapt nu prea ardem nimic) mulți dintre noi.

În privința unui singur obicei alimentar oamenii de știință au rămas de acord cu vechile păreri legate de extrema lui nocivitate: zahărul. Zahărul nu e bun niciodată, pentru nimic, și ne poate cauza o grămadă de belele. În rest, avem liber cam la orice.

Concluzia? Un doctor poate fi un om foarte important și foarte plăcut de ascultat. Trebuie doar să încerci și să nu-ți pierzi încrederea, dacă unii te mai și dezamăgesc. Oameni cu har și inteligenți se găsesc în toate domeniile, dar sunt rari. Dacă ar fi peste tot, poate că nici nu ne-ar mai impresiona atât de tare.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: