Modernizări la CEO din banii pe certificate de emisii

CE Oltenia a fost prins în Planul Naţional de Investiţii (PNI) cu mai multe lucrări de modernizare a blocurilor energetice, iar Ministerul Energiei a şi aprobat două cereri de finanţare. Finanţarea prin PNI este susţinută de venituri din vânzarea certificatelor de emisii a gazelor cu efect de seră şi sunt suportate cheltuieli cu proiectele de investiții pentru producătorii de energie din sectorul energetic, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ministerul a aprobat în 2014 o finanţare de 20,5 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea blocului nr. 4, de 330 MWt din Rovinari şi încă 7,5 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea blocului nr. 7 de la Ișalnița. Un al treilea proiect aprobat este pentru OMV Petrom, care a solicitat o finanţare nerambursabilă de 90 de milioane de euro.

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii supusă dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Energiei, din veniturile obținute prin plata contravalorii certificatelor pentru emisiile a gazelor cu efect de seră  alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, pot fi finanțate nerambursabil, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, proiectele de investiții pentru producătorii de energie din sectorul energetic românesc cuprinse în PNI, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi modernizarea producţiei de energie electrică din România. Pe 10 iunie Guvernul a încheiat un Memorandum referitor la necesitatea adoptării unor măsuri de susţinere a implementării Planului naţional de investiţii. Potrivit acestui Memorandum, finanțarea activității de monitorizare şi punere în aplicare a investiţiilor din PNI de către beneficiari, din fonduri proprii, constituite prin virarea de către beneficiari, conform prevederilor contractelor de finanțare, a unui cuantum de 1% din valoarea finanțării nerambursabile solicitate prin cererea de finanțare, dar nu mai mult de 1% din procentul de 25% din valoarea maximă a cheltuielilor eligibile aferente investiției și comunicată Comisiei Europene.

Vizualizări: 129

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: