Morega: Ne putem aştepta la o fraudă de proporţii în turul II

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, crede că PSD a furat la Gorj peste 10.000 de mii de voturi, numai prin intermediul listelor suplimentare. În opinia sa, în turul II, social democraţii vor recurge la o fraudă de proporţii pentru a-l scoate preşedinte pe Victor Ponta.

Rep.: Ce părere aveţi în legătură cu prezenţa la vot a gorjenilor? 

D.I.M.: Mă aşteptam la o astfel de prezenţă, chiar la o prezenţă mult mai mare cunoscând faptul că în ultimii trei ani situaţia s-a înrăutăţit pentru români şi în special pentru gorjeni. Avem în vedere doar câteva elemente: Hidroelectrica de la Târgu Jiu s-a desfiinţat, din sucursală cu peste 200 de salariaţi au mai rămas 50 de angajaţi şi depinde ca uzină de Porţile de Fier; Complexul Energetic Oltenia a redus foarte mult salariile, au fost disponibilizaţi pe cale naturală circa 2000-3000 de oameni, marea disponibilizare urmând să vină în ianuarie când vor disponibiliza între 5000-6000 de oameni. Va fi o durere pentru întreg judeţul Gorj, nu numai pentru mineri.

Rep.: V-aţi aşteptat ca rezultatul votului gorjenilor să fi fost altul?

D.I.M.: Am crezut că Oltenia, mai ales Gorjul, nu va mai face parte din cele două Românii, cum s-a întâmplat la vot. Tot Ardealul, acolo unde este mai multă civilizaţie, mai multă cultură, a votat cu dreapta, cu Iohannis, pentru că dreapta nu este făcătoare de minuni ca în Biblie, dar pune în mişcare economia, ceea ce înseamnă creşterea locurilor de muncă. Mă aşteptam ca şi gorjenii să facă acest lucru, dar gorjenii au urmat primarii şi primarii au gândit prin prisma banilor, bani pentru vot, fie pentru investiţii minore, fie pentru echilibrarea bugetelor, fie pentru altele numai de ei ştiute şi de către Ion Călinoiu.

Rep.: Avem informaţii că în câteva localităţi oamenii au fost strânşi de autorităţi şi duşi la vot cu microbuzele. Credeţi că au avut loc fraude electorale?

D.I.M.: În toate localităţile social-democraţii sau acoliţi ai lor, care au acces la diferite facilităţi în comune, au venit cu autoturismele şi au adus oamenii la vot parcă ar fi fost o rechiziţionare a mijloacelor de transport începând de la microbuze, autobuze, autoturisme şi au cărat în nesimţire. Este extrem de dubios că sunt 17.000 de alegători care au votat pe liste suplimentare, este extrem de mult, depăşeşte de 10%, iar acest lucru arată că s-a furat în Gorj. Nu aveau de unde să vină 17.000 de turişti, dacă era vorba de 3.000-4.000 de persoane era credibil că se aflau în tranzit. Organele statutului care trebuiau să supravegheze acest lucru nu şi-au făcut datoria.

Rep.: La ce vă aşteptaţi în turul II?

D.I.M.: Eu mă aştept ca, la turul II, fiecare gorjean să recite măcar două versuri din Imnul Naţional „Deşteaptă-te, gorjene!”, nu „Deşteaptă-te, române!” pentru că românii din Ardeal, din Transilvania, s-au deşteptat, cei din Oltenia şi Dobrogea au rămas înţepeniţi ca acum 20 de ani. Mă aştept ca în turul II să vină acei nehotărâţi alături de Klaus Iohannis. Este foarte posibil să recupereze Iohannis, dar în acelaşi timp ne putem aştepta la o fraudă de proporţii pentru a câştiga Victor Ponta, având la dispoziţie toate resursele necesare. Ştiu asta de când am candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, din 112 voturi obţinute la o secţie din Alimpeşti, mi-au rămas doar 12 voturi, deci 100 mi le-au ras din start şi le-au dat domnului Călinoiu. Oricum, principala lor armă rămâne tot traseismul, nu mai au nici o frică, ştiu că Băsescu nu va mai fi preşedinte. Dacă la primul I pe listele suplimentare au fost 17.000 de alegători, să vedeţi câţi vor fi acum.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: