Morega: Victor Ponta are zilele numărate ca premier

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj, este convins că Victor Ponta va fi demis din funcţia de prim-ministru, demiterea fiind o chestiune de câteva zile. Morega a prezentat scenariile numirii unui nou premier. Acesta nu exclude posibilitatea ca Gabriel Oprea, liderul UNPR, să treacă în tabăra liberalilor, deşi a declarat că nu va susţine un alt guvern decât cel condus de Ponta.

Rep.: Credeţi că Victor Ponta va fi demis în cele din urmă?

D.I.M.: Cu siguranţă, demiterea lui Ponta urmează într-o perioadă relativ scurtă. Victor Ponta are zilele numărate în funcţia de premier, iar acest lucru se datorează faptului că DNA îl cercetează pentru mai multe fapte penale, unele săvârşite înainte de a fi prim-ministru, când era avocat şi a lucrat la firma lui Şova, care ştim că a încasat foarte multe sume de la un număr important de companii de stat, şi conflictul de interese pentru care coaliţia PSD-UNPR-PC îl apără vehement de procurori şi de justiţie. Cred că scenariul care urmează nu este greu de bănuit, fiind unul firesc şi în spiritul legii. Trebuie finalizat dosarul pentru infracţiunile săvârşite ca avocat şi trimis în judecată. Odată trimis în judecată, potrivit prevederilor constituţionale, poate fi suspendat de către Parlament şi de către preşedintele României.

Rep.: În cazul unei eventuale suspendări, credeţi că primul ministru va fi din actualul arc guvernamental?

D.I.M.: În acest caz putem vorbi de două variante: fie să se menţină actuala guvernare, ceea ce este puţin probabil luând în calcul chiar declaraţia preşedintelui UNPR, mai exact „interesul naţional” al lui Gabriel Oprea care declara că UNPR va susţine un guvern condus numai de Victor Ponta; fie Gabriel Oprea se va bascula către liberali împreună cu UDMR şi minorităţi, asistând de fapt la o bună parte din PSD, care va fugi ca potârnichile la partidul lui Mircea Geoană, chipurile pentru a-şi păstra doctrina politică.

Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla în cazul moţiunii de cenzură?

D.I.M.: Dat fiind votul de marţi, sunt convins că se va întâmpla acelaşi lucru şi la moţiunea de cenzură a PNL, despre care spun fără echivoc că a fost extrem de slab pregătită. Ca atare, moţiunea de cenzură va avea soarta eşecului.

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: