Muzeul Județean Gorj încă mai luptă pentru Cula Cartianu

Cea mai valoroasă piesă de arhitectură din secolul XVIII din întreaga Oltenie  riscă să fie pierdută de Muzeul Județean Gorj după ce un străin a revendicat-o în instanță. Cula Cartianu are o valoare estimată la aproape zece miliarde de lei vechi însă valoarea arhitecturală este mult mai ridicată. Cu câțiva ani în urmă, un inginer arhitect cu origini străine a cerut în instanță imobilul precum și terenul de sub el. Și în ziua de azi, autoritățile județene se luptă să o câștige, cula fiind păzită în prezent de un localnic din Curtișoara, angajat al inginerului Ștefan Dominic Bortnowski.

Cula Cartianu, amplasată în spatele Muzeului de la Curtișoara, este deschisă și acum vizitatorilor însă angajații muzeului nu pot da informații despre aceasta pentru că presupusul proprietar le-a interzis. Doar un paznic mai aruncă din când în când un ochi spre impresionanta operă de artă și oferă detalii turiștilor. ”Cula se poate vizita chiar dacă proprietarul nu se înțelege cu muzeul. Nu se percepe taxă, taxa se plătește la intrare în muzeu. Ce să spun, începe să se degradeze ușor ușor că nu a mai băgat nimeni bani în ea. Bani consumă dar nu produce nimic”, a declarat Toma Costree, paznic.

Transformată în pensiune

Cula Cartianu a fost restaurată în 1997 de către o firmă din Vâlcea, acum însă este lăsată de izbeliște. Paznicul i-a propus proprietarului să o transforme în pensiune. ”Eu i-am spus să o facă pensiune ca să producă ceva. El e inginer arhitect, are lucrări în toată Europa. De fapt, nici nu locuiește în țară, vine o dată sau de două ori cu studenții în practică aici”, a adăugat Toma Costree.

PROCES

Drumul până la culă este neamenajat, find mai degrabă o potecă ce traversează Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara iar intrarea pe domeniul Cartienilor este blocată. În apropierea culei este amenajat un grajd unde sunt hrăniți câțiva cai. Paznicul are în felul acesta ocupație, animalele fiind tot ale lui Ștefan Dominic Bortnowski.  Reprezentanții Muzeului Județean Gorj speră să câștige procesul cu Bortnowski.  

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: