Narcis Iacob îi ghidează pe elevi pe drumul muzicii

Violonistul Narcis Iacob îi învață de zeci de ani pe elevii de la Școala  Populară de Artă tainele muzicii. Mulți dintre elevii săi au continuat pe drumul muzicii și sunt elevi la licee de profil din țară. Profesorul Narcis Iacob activează și în cadrul orchestrei de cameră Lyra Gorjului, unde îi încântă pe gorjeni cu sunetul violei, instrument la care  a învățat să cânte de unul singur.

 

 

Profesorul Narcis Iacob este un om modest, care vrea să iasă în evidență numai prin elevii pe care îi pregătește la Școala Populară de Artă și prin talentul său atunci când susține spectacole împreună cu colegii de la orchestra târgujiană Lyra Gorjului. Se numără printre puținii gorjeni care știu să cânte la violă, un instrument mai mare decât vioara. ”Am absolvit Liceul de Artă din Pitești, unde am învățat vioara clasică. Pot să spun că am spune că a învățat singur să cânte la violă, care este un instrument mai dificil, cu un registru grav, dar cu un timbru aparte. În timp am colaborat cu Horia Moculescu, cu Mircea Suchici, Florin Berculescu sau cu dirijorul Sabin Păuța. Fac parte și din octetul Școlii Populare de Artă, unde sunt singurul pe violă, având și o parte solo”, menționează Narcis Iacob. Însă marea sa bucurie în viață o reprezintă elevii săi, cărora le acordă o atenție deosebită și multă răbdare. Vioara este un instrument dificil, dar cu răbdare se pot face multe lucruri. ”Vioara este cel mai dificil și pretențios instrument muzical. Pentru a stăpâni acest instrument capricios trebuie să îi acorzi foarte mare atenție și să depui foarte multă muncă. Acest lucru îi învăț și pe elevii mei, să fie foarte disciplinați atunci când studiază vioara”, spune Narcis Iacob.

 

Pasiune

 

 

Elevii din aceste zile nu sunt mult prea diferiți față de cei care veneau la școală înainte de Revoluție.  ”Aici predau vioară clasică, dar am abordat și repertoriul folcloric pentru că este necesar. Am o clasă de 30 de elevi, care au de la șapte ani până la 40. Nu pot să spun că elevii din ziua de azi sunt foarte diferiți de cei pe care îi pregăteam înainte de anii 90. Cred că nu i-au influențat prea mult evenimentele sociale. Contează educația din familie, să asculte muzică, să studieze și să muncească. Așa cum făceam și noi. Cei care au terminat la Școala Populară cunosc o disciplină”, povestește profesorul Iacob. Majoritatea elevilor din clasa sa vin din mediul rural. ”Ei au o inteligență nativă, sunt serioși și muncitori. După ce termină Școala Populară se îndreaptă spre formațiile de muzică populară. Mie îmi place foarte mult să lucrez cu elevii, aș vrea să le predau și viola, dar nu se înghesuie nimeni pentru că este un instrument mai dificil”, mai menționează acesta. Profesorul Narcis Iacob studiază la rândul său câte două ore pe zi pentru a se menține în formă. ”Am făcut și pian când eram mai mic, dar m-am axat pe partea instrumentală și spre pedagogie. Studiez câte două ore pe zi. O fac din pasiune. Nu am avut pe nimeni în familie care să aibă înclinație spre muzică. Și eu mă mir cum din neamul meu nu a cântat nimeni”, râde acesta.

 

PROMOVARE

”La Lyra Gorjului promovăm și absolvenți de liceu, foști elevi care cântă. Promovăm tineretul pentru că tot timpul avem de învățat”.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: