Năstase şi cei 40 de hoţi

Fără să vrea, Ponta a stârnit o adevărată furtună în clica de partid care a făcut din el, de-a lungul anilor, ministru, preşedinte de partid, premier. Politica lui Ponta în primul lui an de guvernare a fost de a trimite la DNA reclamaţii peste reclamaţii, ca să arate că nu doar pesediştii sunt hoţi. Cumva, una dintre reclamaţii s-a întors împotriva propriilor colegi de partid, care au guvernat în epoca Năstase.

Ponta şi al său corp de control au reclamat o prelungire prin act adiţional, în 2009, a unor contracte pentru asigurarea de softuri în învăţământ. Estima Ponta nişte plăţi ilegale de vreo nouă milioane de euro. Procurorul, probabil „băsist”, nu a avut de lucru şi a citit contractele încheiate înaintea acestor acte adiţionale şi a descoperit o afacere de un miliard de euro, în care preţurile au fost majorate artificial chiar şi cu 40%. Din informaţiile apărute ieri pe surse vor fi audiaţi nu mai puţin de 40 de demnitari în legătură cu această poveste, care a ajuns să implice conducerile unor companii de prestigiu, cum ar fi Microsoft, Fujitsu Siemens Computers etc. Iar dacă este să trecem în revistă numele unor demnitari, ar fi Adrian Năstase, Ecaterina Andronescu, Ioan Rus, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Bejinariu, Dan Nica, Mihai Tănăsescu, până la Emil Boc sau Daniel Funeriu, când s-a ajuns la actele adiţionale.

Surse judiciare vorbesc de milioane de euro şpagă, la Interne, la Educaţie, la Comunicaţii, pe contracte de sute de milioane fiecare, date fără licitaţie. Contracte de care s-a vorbit în presa vremii, doar că atunci nu exista un DNA pentru marile tunuri, acestea fiind subiecte tabu pentru procurori. Pentru că întotdeauna se specula că în spatele unor astfel de contracte nu sunt doar politicienii vremii, ci şi servicii secrete. Ba chiar era vorba de interesul naţional, ziceau cunoscătorii, pentru că prin astfel de cadouri făcute marilor firme străine şi-ar fi cumpărat România locul în NATO şi în Uniunea Europeană.

Păcat că au trebuit să treacă peste 10 ani, timp în care şpăgile au uns mecanismele, pentru ca DNA să verifice această poveste. Dar, cum zice românul, mai bine mai târziu decât niciodată. Dar, dacă acum tot avem procurori, poate că ar fi bine să stopeze marile jafuri mai din vreme. Că uite ne apucă mila să vedem că Năstase, la cei peste 60 de ani ai săi, riscă şi o a treia condamnare la închisoare. Dacă îl ridicau în 2004, nu cred că plângea nimeni.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: