Neaga: Pe constructorii de pe DN66 nu-i apucă Rusaliile

Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga, a vizitat ieri şantierele de pe DN66 şi s-a arătat nemulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările de modernizare a acestei şosele. Neaga a spus că părea un şantier părăsit şi a dat un ultimatum celor doi constructori, Copisa şi Comsa Sau. Dacă nu vor veni cu un program de lucrări viabil până în data de 10 mai, contractele acestora vor fi reziliate, a spus şeful CNADNR.

Reporter: Care mai este situaţia cu lucrările pe DN66? Sunteţi mulţumit de cum decurg?

Narcis Neaga: Am venit de seara trecută, dar n-am rămas în Târgu Jiu, am mers la Petroşani şi am dormit acolo, ca să văd şantierul. Lumea ştia că vin în oraş şi am zis probabil că vor fi după o anumită oră foarte mulţi pe şantier şi am plecat din Petroşani pe la 9.30-10.00. Aş putea să spun că pe sectorul acesta de Defileu era cam un om la 1 km, cam 40 de oameni pe 40 de km. Insuficient, părea un şantier părăsit. Nu şi-au respectat promisiunea în ceea ce priveşte finalizarea până la Lainici, făcută anul trecut. Referitor la cel de-al doilea constructor, Comsa Sau, am acelaşi sentiment, cel puţin până în Târgu Jiu, de şantier părăsit. Nu se poate continua în ritmul acesta, le-am şi spus, am avut o întâlnire cu ei. Le-am spus tuturor, celor doi constructori şi consultantului că nu o să-i apuce Rusaliile pe niciunul. Dacă mai continuă în ritmul acesta, le reziliem contractele.

Rep.: Le-aţi dat ultimatum constructorilor?

N.N: Le-am dat termen până pe 10 mai să vină cu un program de lucrări adecvat. Vreau până în 10 mai să prezinte ceva, dacă nu, le reziliez contractele la amândoi. Sunt foarte nemulţumit de activitatea consultantului, în mod cert le reziliem contractul, aici nu există dubii. Situaţia în care ne găsim acum este în bună parte din cauza consultantului care a fost şi proiectant. Toate observaţiile consultantului, pe ambele contracte, sunt referitoare doar la ceea ce nu a făcut statul, nicio observaţie referitoare la proiect, pentru că el a făcut proiectul. Constructorii se plâng de un foarte prost proiect tehnic, de foarte proaste soluţii date de consultant, care a fost şi proiectant, în consecinţă le-am spus, ne luăm „la revedere”, bărbăteşte, ne strângem mâinile, fiecare să-şi vadă de drumul lui.

Rep.: Cine este consultantul?

N.N: Consultantul este firma Hyder. Am să vă dau un singur exemplu. Constructorul a făcut o solicitare pentru un punct de vedere în luna octombrie. Contractual, consultantul avea termen 28 de zile să răspundă şi a trimis un răspuns către companie de abia în luna martie. La întrebarea noastră, cum a fost posibil să treacă 5 luni, n-a ştiut să dea un răspuns convingător. Argumente? Motive birocratice. În condiţiile în care discutăm aici de finanţare pe bani europeni, le-am atras atenţia ambilor constructori, care sunt spanioli, că ei ca ţară au reuşit să absoarbă fonduri europene în condiţii foarte bune, nu este normală această atitudine faţă de şantierele din România, faţă de banii europeni.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: