Noi sonde Petrom în zona Licurici. Urmează Berleşti!

OMV Petrol vrea să extindă perimetrul de extracţie a zăcămintelor în zona Licurici. În momentul de faţă există o sondă de exploatare funcţională în localitatea Negreşti. O altă platformă este în construcţie, iar intenţiile companiei sunt să caute zăcăminte de gaze naturale inclusiv la Berleşti. Investiţiile făcute de societate în Licurici au atras la bugetul localităţii miliarde de lei vechi.

Conform declaraţiilor primarului din Licurici, Doru Liviu Drăgulescu, în prezent compania Petrom lucrează la construcţia unei platforme pe care urmează să fie amplasate alte două sonde în localitate. Platforma este situată tot în localitatea Negreşti, acolo unde a fost pusă în funcţiune prima sondă de extracţie a gazelor naturale. „În acest moment Petrom are o sondă de producţie care sondează la o adâncime de circa 4000 m, funcţională de circa un an şi jumătate. Au mai făcut o platformă pentru două sonde la o distanţă de aproximativ un kilometru de prima. Din ce am discutat cu inginerii de la Petrom, vor să extindă perimetrul de forare către zona Frumuşei, Licuriciu de Sus şi Berleşti”, a declarat Doru Liviu Drăgulescu, primarul din Licurici.

La Berleşti, reprezentanţii Petrom au solicitat documente autorităţilor locale pentru un studiu de fezabilitate. „Au venit şi au solicitat documente cu privire la un studiu de fezabilitate. Cu mulţi ani în urmă au traversat localităţile Licurici, Bustuchin şi Berleşti. Din câte ştiu, după ce au făcut studiile geotehnice, la noi era vorba de 104 puncte de forare. Ar fi bine dacă ar extrage şi la noi în comună, am atrage mai mulţi bani în localitate”, a declarat Maria Dumitraşcu, primar în localitatea Berleşti. 

Bani la bugetul local

Investiţiile Petrom la Licurici au adus sume generoase la bugetul local al localităţii. Numai în cursul anului trecut compania a virat peste 2 miliarde de lei în contul primăriei. „În anul 2012, am încasat circa două miliarde şi jumătate din autorizaţia de construcţie şi de foraj-excavare. Acum sumele pe care le vom primi vor fi mai mici, în funcţie de suprafaţa pe care se vor extinde”, a precizat Doru Liviu Drăgulescu, primarul din Licurici.

PARTENERIAT

OMV Petrom a semnat vineri un parteneriat cu grupul spaniol Repsol prin care acesta din urmă achiziţionează o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2500-3000m a perimetelor de exploatare din ţară, inclusiv cele din Gorj. În baza contractului încheiat de cele două companii sunt estimate investiţii de peste 50 de milioane de euro în următorii doi ani.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: