Nora Mariei Lătăreţu vrea să ia din Gorj lucrurile artistei

Publicistul Dorin Brozbă a solicitat ziarului nostru publicarea unui articol pentru conştientizarea autorităţilor locale, ce lasă să scape printre degete patrimoniul oferit de rudele Mariei Lătăreţu. Nora acesteia, Ioana Lătăreţu, a decis să ia toate obiectele ce au aparţinut artistei şi au fost donate Casei Memoriale din Bengeşti, pentru că monumentul stă să pice.

,,E mult amar în Gorj la noi…

De când te-ai dus în veşnicie,

Te-am aşteptat să vii-napoi

Dar tu n-ai mai venit, Marie !

Poveri de dor Gilortul duce

În apa-i lină,străvezie,

De zâmbetu-ţi suav şi dulce

S-ar umple matca lui, Marie…”

 Sabin Firiza, Runcu, Gorj

N-am mai scris demult pe la ziar. Nu pentru că nu mi-ar face plăcere, ci pentru că am destul de lucru cu sumedenia de lucrări editoriale pe care mi-am propus să le finalizez chiar în această toamnă. În plus, munca din presa de zi cu zi îţi consumă un preţios timp şi la fel de multă energie creativă pe care, câteodată, este bine s-o laşi în seama ziariştilor tineri, dornici de afirmare şi cu foarte mult nerv în condei.

Poate pentru a simţi că vara este încă foarte fierbinte şi moleşeala nu e binevenită întotdeauna, de curând am fost scos din rutina cotidiană prin apelul disperat, scris frumos şi ordonat pe o carte poştală, venit din partea doamnei inginer Ioana Lătăreţu, nora celebrei artiste Maria Lătăreţu, ,,Eminescul” cântecului românesc, aşa cum îmi place mie să spun, datorită inegalabilei capodopere folclorice lăsate moştenire neamului românesc. Domnia sa îmi relatează că luni, 16 august, a fost prezentă la Târgu-Jiu, chemată fiind de Asociaţia culturală ,,Maria Lătăreţu” din Bălceşti şi de Oficiul juridic al Consiliului Judeţean Gorj pentru a consfinţi la notariat trecerea Casei memoriale din patrimoniul Consiliului local Bengeşti-Ciocadia în custodia instituţiei numărul unu a Gorjului, pentru a putea fi dată în administrare Muzeului Judeţean, aşa cum era normal să se întâmple de aproape patru ani fiindcă, la nivel comunal, cum deja se ştia, nu erau posibilităţi materiale de funcţionare normală.

„Domnu’ Brozbă,

Am fost la Târgu-Jiu pe 16 august 2010 pentru actele Casei memoriale. A fost un ,,FIASCO”.Actele nu se pot face, cred eu, niciodată, datorită formalităţilor şi al ,,formaliştilor”. Am hotărât cu băiatul meu să venim să ne luăm lucrurile acasă. Am ajuns de râsul lumii! Am să mai încerc să iau legătura cu d-voastră.

Cu bine şi acelaşi respect, Ioana Lătăreţu, Breaza, 18 august 2010“

La  Târgu-Jiu, ca de obicei, formalităţi şi …formalişti

După un drum istovitor, cale de 300 de kilometri, de la Bucureşti la Târgu-Jiu, căruia i se adaugă alte zeci şi zeci, făcute de ani şi ani pentru ceva simplu şi normal – actele de existenţă ale acestei instituţii cerute cu insistenţă de către Ministerul Culturii, doamna Ioana Lătăreţu, adică OMUL care a donat Gorjului şi gorjenilor în urmă cu patru ani la insistenţele subsemnatului toate lucrurile şi documentele aparţinătoare marii artiste, de o valoare patrimonială inestimabilă, fără nici un fel de pretenţie materială, a ajuns pe culmea disperării datorită unor personaje care nu au de-a face cu responsabilitatea, cu bunul simţ şi cu seriozitatea. Mai precis, la data amintită mai înainte, însoţită de reprezentanta Asociaţiei culturale ,,Maria Lătăreţu” din Bălceşti şi de juristul Consiliului Judeţean, avea să constate în biroul notarului Titu Ionaşcu, un profesionist indiscutabil, că mai trebuiau o serie de documente, lucruri simple de altfel, pe care, în mod normal, trebuiau să le aibă asupra lor, mai ales că respectivii...oficiali beneficiaseră din plin şi de consultanţa competentă a jurnalistei Aura Stoenescu, specializată în activităţi de conservare patrimonială.

Aşadar, iată, pe o căldură sufocantă, doamna Ioana Lătăreţu, aflată la o vârstă respectabilă, a fost nevoită să facă din nou cale întoarsă, mâhnită şi răvăşită de cele întâmplate, din cauza unor formalităţi, dar şi a unor formalişti şi incompetenţi care dorm, dorm de zor, chiar în papuci şi în sandale!

Casa Mariei de la Bălceşti stă încuiată şi e gata să se prăbuşească

Deşi a fost inaugurată de numai patru ani, datorită dezinteresului incalificabil al primarului Victor Geogia, al Consiliului local Bengeşti-Ciocadia, precum şi al aşa-zisei Asociaţii culturale ,,Maria Lătăreţu” care, în fapt, există doar pe hârtie, Casa memorială este încuiată de mai multă vreme. Colac peste pupăză, datorită faptului că nimeni n-a bătut un cui de ani şi ani, poţi privi cerul prin acoperiş, bârnele au început să se deplaseze spre şosea datorită terenului mlăştinos, nedrenat la timp, în prispă s-a format o groapă ce ajunge binişor până la genunchi, soba e gata să pice pe vitrinele unde sunt expuse lucrurile artistei, iar costumele de scenă sunt pe punctul de a se mucegăi din cauza umezelii excesive din interior, fapt constatat recent de către specialiştii de la Muzeul Judeţean.

Cu toate că vara a fost lungă şi cu zile însorite, sutele de turişti care au venit special în Gorj să viziteze şi Casa Lătăreţei de la Bălceşti n-au avut parte de acest privilegiu pentru că aşa cum relatam în rândurile de mai sus, din cele aproape opt luni scurse din acest an, uşile casei n-au fost deschise mai multe de zece zile!?! În tot acest timp, pe aici, datorită cărţii şi filmelor realizate în memoria artistei şi difuzate în întreaga ţară, precum şi la câteva posturi naţionale de televiziune, graţie efortului financiar al unor oameni de mare ispravă s-a creat acea emulaţie de a vizita ...privighetoarea la ea acasă. Când colo, oamenii, animaţi de multă încredere şi de o curiozitate firească, ajunşi la faţa locului, de la sute de kilometri distanţă, s-au mulţumit să privească peste gard unul din marile simboluri ale folclorului românesc, plecând dezgustaţi de atitudinea bălceştenilor faţă de celebra lor înaintaşă cărora, prin bunăvoinţa familiei sale, le-a adus o adevărată avere în bătătură şi nu sunt capabili să profite de valoarea ei. În schimb, doamna Ioana Lătăreţu, unica moştenitoare a artistei, sătulă de atâta dezinteres din partea autorităţilor gorjene, doreşte să-şi ia lucrurile acasă pentru a le dona altor instituţii care ştiu să preţuiască valoarea şi trecutul înaintaşilor.

     Pentru a avea acoperire în cele afirmate, nu demult, celebra scriitoare Sânziana Pop, directorul revistei ,,Formula As” din Bucureşti, unde s-au publicat recent trei pagini minunate despre titanul Maria Lătăreţu, în drumul său spre Ardeal s-a abătut să viziteze şi casa de la Bălceşti. Greşită idee! La fel ca mulţi alţii s-a mulţumit să privească doar uşile închise, lăsând pe prispă câteva exemplare ale revistei unde se scria elogios despre artistă. Noi ce să zicem ? Ruşinos şi concludent !

Preşedintele Ion Călinoiu trebuie să bată cu pumnul în masă

Cu toate că formalităţile de trecere ale Casei memoriale de la Consiliul local Bengeşti-Ciocadia la Consiliul Judeţean Gorj trebuiau să fie un fel de ,,floare la ureche”, din păcate, iată, realitatea ne arată că unii funcţionari cu însărcinări juridice nu-şi fac treaba la timp, menţinând pe mai departe starea dezastruoasă de la Bălceşti. Domnul director Dumitru Hortopan aşteaptă cu nerăbdare ziua când Muzeul va administra această importanţă instituţie care, de bună seamă, are mare nevoie de renovări urgente, de mâini de gospodari şi de uşi largi deschise pentru oamenii care mai vor să facă ceva pentru spiritualitatea acestei naţiuni disperate, triste şi prăbuşite. Frâiele se află acum la domnul preşedinte Ion Călinoiu pe care-l invit să se implice direct în rezolvarea rapidă a acestei vechi şi sensibile probleme, chiar bătând cu pumnul în masă, fiindcă, uneori, este mare nevoie pentru stimularea la treabă a unor subalterni visători.

Deocamdată, fie că ne place, fie că nu, Casa memorială ,,Maria Lătăreţu” de la Bălceşti se află încă la cheremul unor inconştienţi !

Dorin Brozbă, publicist

     

Vizualizări: 551

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: